Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Lelki okok a diéta kudarca mögött

Lelki okok a diéta kudarca mögött

A fogyókúrák sikertelenségének hátterében nem mindig a nem megfelelően kiválasztott étrend, vagy a sportolás, mozgás hiánya áll, gyakran nem is a testi problémák miatt marad el a várt súlyleadás, hanem lelki okok játszanak közre a diéta kudarcában. Azaz ássunk mélyre, a tudatalattiba, és fejtsük meg, hogy milyen okok miatt nem érjük el a kívánt eredményt.
Általában ha valaki fogyókúrára szánja el magát, akkor a korábbi étkezési szokásait meg kell változtatnia. Vagy teljesen másfajta ételeket kell ennie, vagy a bevitt mennyiséget kell csökkenteni, vagy valamilyen korábban megszokott ételeket egyáltalán nem fogyaszthat. Ezeket a változásokhoz elég nehéz alkalmazkodni, az eddigiektől teljesen eltérő életforma kialakítása nem mentes a megpróbáltatásoktól, ami pszichikailag is megviseli az embert. A diéta elején még megvan a kitartás, azzal a tudattal, hogy nemsokára vége, viszont az elhatározás egyre gyengül, és elő-előfordul egy-egy pici nass, és akkor már aznapra el van felejtve a diéta, hiszen már úgyis mindegy. Aztán másnap újra következik a diéta folytatása, majd újra megingás. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk saját korlátainkkal és ennek megfelelően válasszunk fogyókúrás módszert.
Ne szélsőséges súly elérésére törekedjünk, hanem saját alkatunknak megfelelően tűzzük ki az elérni kívánt célt. Ha olyan testsúly szeretnénk elérni, ami alkatunk szerint nekünk már nem ideális, akkor a cél az idővel egyre távolibbnak, megvalósíthatatlannak tűnik, és a fogyókúra feladásához vezet.
Problémát jelenthet a túlsúly kezelésében, ha az evés büntetésként, illetve jutalomként éljük meg. Ha az eddigiekben a stresszt vagy a szomorúságot evéssel „gyógyítottuk”, akkor erről nehéz lesz lemondani. Majd, amikor már túlsúllyal küzdesz, megvonjuk magunktól az ételt, mintegy büntetésként, majd ha elértük a célt (megszabadultunk a plusz kilóktól), jöhet újra a jutalmazás.
És még egy ok, ami veszélybe sodorhatja a diéta sikerét: az érzelmi evés. Ha éppen valami lelki „gödörbe” kerülünk a fogyókúra idején, akkor vigasztalásként előkerülnek a nassolnivalók. Fontos elérni önmagunkban azt, hogy az evés ne kárpótlás legyen, ha valami negatív dolog történik az életünkben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply