Kezdőlap / Egészség és fitness / Lépünk, vagy gurulunk avagy hagyományos, vagy gördülő talpas cipőt hordjunk?

Lépünk, vagy gurulunk avagy hagyományos, vagy gördülő talpas cipőt hordjunk?

Manapság bizton állítható, hogy nem csak a kövérek gurulnak az utcán. Márkanevek említése nélkül elmondható, hogy napjainkban óriási divatja van a gördülő talpú cipőknek. A reklámok tanúsága szerint ezen igatag alátámasztású lábbelik alkalmasak mind a gerincpanaszok, mind az ízületi bántalmak, mind a lúdtalpból származó fájdalmak megszűntetésére.
Legelőször egy kis történelem: az egy síkban gördülő talpú cipőket régóta használjuk a baleseti sebészetben, az orthopédiában ill. a rehabilitációban a súlyos sarokcsont töröttek és a cukorbetegség miatt erősen károsodott lábú betegek járásának javítására. Az Ő lábfejük ugyanis, nem képes a „holdjáró” bekezdésben elmondott élettani mozgásokra, így segítség nélkül gyakorlatilag képtelenek fájdalmak és további károsodás veszélye nélkül mozogni.
Napjaink divatos gördülő talpú cipői több síkban is instabilak, ezért az egyensúlyozásért felelős izmainkat folyamatosan igénybe veszi. Ez a gerinc melletti izmokra is érvényes, ami valóban jótékony hatással lehet a mozgásszegénység, az ülő életmód miatt elgyengült és ezért elégtelen támasztást nyújtó muszkulatúra karbantartására és ezen keresztül a panaszok megszűntetésére. A fenti működés változás a közbeeső nagy ízületeket áthidaló izmokra is pozitív hatással van, többek között ezzel magyarázható, hogy sokaknak valóban csökkenti bizonyos térd, vagy csípő ízületi fájdalmait.
Ugyanakkor a láb boltozatai panaszt okozó süllyedésének kezelését nem javasoljuk ezen cipőkkel megkísérelni, mivel ,
1. a gördülés miatt az Achilles ín az átlagosnál jobban húzódik, ami a talpi bőnye feszülését, így a következményes gyulladást tovább fokozza,
2. ezen cipők talpa is túl vastag, ha ehhez hozzávesszük a gördülési képességet is, a lábfej normál élettani mozgásai itt sem tudnak érvényesülni.

Összefoglalva, a gördülő talpas cipők hasznosak lehetnek gerinc eredetű panaszok csökkentésében, valamint ahhoz kapcsolódó térd, vagy csípő ízületi fájdalmak terápiájában, de boltozat süllyedés esetén kevésbé, míg panaszokat okozó lúdtalp esetén szakmailag semmiképpen nem javasolható viselésük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás