Kezdőlap / Meditáció / Meditáció, mint megnyugvás!

Meditáció, mint megnyugvás!

A jóga (régen: yoga), a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében .A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát. A jógának több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Indián kívül először a hatha jóga vált népszerűvé a 20. századi nyugati világban, ma már azonban Európában is szinte minden ága elérhető jógaközpontok által.
Sokféle módon lehet meditálni. Mindegyik mód ugyanoda vezet, ezért találni kell egy módot amelyik önnek megfelel. Itt a klasszikus fajtát írom le amelyik könnyű és egyszerű. Ugyanakkor megpróbálok válaszolni néhány feltételezett kérdésre is.
Mántrák: A mántra az egy hang, egy szó, vagy frázis amit ismételget saját magának. Lehet hangosan mondani mint egy dallamot, vagy lehet csak gondolni mint a meditációban. Sokan azt hiszik, hogy azok a legjobb mántrák amelyeknek nincs világos jelentésük, és úgy használatosak, hogy eltereljék, és saját magunk felé irányitják a figyelmünket. Sok mántra van, szavaktól kezdve melyek a Hindu szanszkritból erednek egészen a Keresztény Szentírásig ( különösen “rózsafüzért imádkozva” ahol az ima ismétlése meditációs ). Ha még nem tud egy jó mántrát amit használhat, akkor én a “hamsá”-t javaslom.
Ez egy természetes mántra, amit az ember akkor hallat amikor lélegzik – “ham” (h-ah-m) a belégzéskor és “sa” (s-ah) a kilégzéskor.
Hamsa meditáció: Üljön kényelmesen. Egy csendes hely előnyös, de nem feltétlenül szükséges. Hunyja be a szemét, lélegezzen természetesen. Üljön így, körülbelül egy percig mielőtt a mántrára gondol, ez elég ahhoz, hogy a szívverése és a lélegzete lelassuljon. Gyengéden figyeljen a lélegzetére, és kezdjen a mántrára gondolni, finoman és könnyedén. Csak hagyja hogy jöjjön, ne erőltesse. Gondolja hogy “ham” belégzéskor, és “sa” kilégzéskor. Engedje magát feloldódni ebben.Engedje a gondolatait és érzéseit szabadon jönni menni. Ne próbálja irányítani õket semmi módon. Csak vegye észre a gondolatait, és amikor rájön, hogy nem ismétli a mántrát, csak könnyedén térjen vissza hozzá. Ne erőltetve gondoljon a mántrára, hogy minden más gondolatot kiszorítson. Tapasztalhat egy mélyreható elernyedést, de ha nem akkor is jó! Meditáljon így 20 percig (gyermekeknek kevesebb ideig)
Amikor megvan, akkor töltsön el egy percet, és csak lassan térjen vissza a rendes tudatosságba. Legyen finom önmagával szemben amikor felnyitja a szemét, vagy fel akar állni a meditálás után. A szívének nem tesz jót, ha gyorsan akar felállni egy alapos elernyedés után ami a meditálás gyakori eredménye. Megjegyzés: Egy pillantást vetni az órára, és mérni az időt, az rendben van. Ne használjon időjelzõ vagy csörgő órát.
A meditáció jótékony hatása: Mindenkire egyénileg van jó hatással, de úgy a fiziológiai mint a lelki egyensúlyra való jó hatása szokásos. Néhány előnyös hatása hamar észrevehető, mások pedig csak hónapok múltán, ezért nem szabad csüggedni.
A meditáció nyugodt környezetben végezhető, testi-lelki egyensúly alakul ki a jóga következtében.
Aki teheti meditáljon a jobb közérzet az egészség , nyugalom, harmónia érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Hozzászólás