Kezdőlap / Meditáció / Meditálni a nyugalomért

Meditálni a nyugalomért

Az ember gyakran úgy érzi, képtelen mindezt feldolgozni, ilyenkor elveszti önbizalmát, ideges, nyugtalan, szorongó, vagy éppen depressziós, lehangolt lesz. Sokan úgy vélik, hogy a mindennapi gondjaitól a meditáció segítségével megszabadulhat az ember.

Meditációs technikából rengeteg létezik, de mindegyiknek az az alapelve, hogy néhány percre-órára elfelejtsük gondolatainkat, azaz ne gondoljunk a problémákra, tennivalóra – lehetőleg semmire se gondoljunk. Kutatások szerint a meditáció hatásának titka az, hogy az ember egyetlen dologra koncentrál, és nem a külvilágra figyel. Aki ugyanis kevésbé figyel a körülötte lévő eseményekre, emberekre, az arra a kis időre csökkenti idegrendszere terhelését. Ráadásul azt is kimutatták, hogy az agyműködésen kívül a légzést, szívműködést, és az érverés ritmusát egyaránt megváltoztatja a meditáció. A meditáció egy érdekes tudatállapot: nem valódi ébrenlét, az alváshoz hasonló állapot, de közben ébren vagyunk. Káros hatásai a meditációnak nem ismeretesek.

Egyedül, könyvekből is megtanulhatunk meditációs gyakorlatokat, de járhatunk csoportba is. Csoportban talán gyorsabban sajátítjuk el a technikákat, hisz beszélhetünk a trénerrel, ha esetleg elakadnánk, vagy nem érezzük azt, és úgy, amit kellene.
Sokan úgy vélik, képtelenek meditálni, pedig meditálni egyszerűen mindenki tud. Általában az okozza a problémát, hogy nem tudjuk „elfelejteni” a testünket a meditáció megkezdése előtt, elménket lekötik a testi érzetek és nem tudunk 100%-ban megnyílni az igazság felé. Ilyenkor az elmélyülés lehetetlenné válik és mi valóban „a fejünkben maradunk”, ahelyett, hogy a béke és nyugalom emelkedett, kiterjedt állapotába kerülnénk.
A sokkal nyugodtabb életért érdemes elsajátítani és alkalmazni a meditációt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply