Kezdőlap / Önismeret / Agykontroll / Mélyebb szinteken

Mélyebb szinteken

Az agykontroll során különböző állapotokkal, tudatszintekkel találkozhatunk. Megkülönböztetünk Béta, Alfa, Théta és Delta szinteket. Ezek a szintek az agyhullám egyes változatait jelölik, melyek olyan elektromos energiák, amelyet agyunk termel. Ezeket a hullámokat elektroencefalográffal könnyen megmérhetünk, illetve a mérések alapján a hullámok osztályozása is megtörténik. Ezek alapján a Béta a 14 Hz fölötti állapot, az Alfa 7 és 14 Hz közötti, a Théta 4 és 7 Hz közötti, míg a Delta a 4 Hz alatti hullámokat jelenti. De mit is jelentenek ezek a szintek?

Béta állapotban teljesen éberek vagyunk. Ez a mindennapi tevékenységeink szintje, itt vásárolunk, dolgozunk, vagy éppen ezen sorokat olvassuk. Amikor ábrándozunk, előkerül alkotó, kreatív oldalunk, illetve lefekvés előtt és ébredéskor is az Alfa állapotunkban vagyunk. A Théta és a Delta az alvás közbeni szinteket jelölik, értelemszerűen a Delta jelöli a legmélyebb állapotot, amikor a tudatosságunk teljesen megszűnik.

Bétában lenni nem nagy teljesítmény, a nap nagy részét ebben az állapotban töltjük. A tudatos viselkedéseink és érzéseink is itt születnek. Lehetünk magabiztosak, félhetünk, dolgozhatunk, vagy akár unatkozhatunk. Mélyebb szinteken azonban ez nem így történik, egészen más dolgokra vagyunk képesek például Alfában, mint Bétában.

Naponta többször is Alfa állapotban vagyunk, sokszor nem is tudunk róla. Ez a reggeli ébredés vagy elalvás, a kreativitás, a relaxáció és az intuíció szintje. Sokan ezt a szintet egyfajta lebegésszerű érzéssel írják le, mások végtelen nyugalmat éreznek, míg olyan is van, aki semmit sem érez. Ez teljesen természetes, hisz akarva akaratlanul is megszokhattuk már ezt az állapotot.

Az agykontroll ott kíván újítani, hogy ezt a mélyebb szintet a meditáció és egyéb gyakorlatok segítségével maga idézze elő. Ez az állapot az egész módszer alapja, mivel az Alfa szint jótékony hatásai egyértelműek – a fentiek alapján is. Silva módszere pedig nem szól másról, mint elménk új szintre emeléséről, ehhez pedig a mélyebb tudatállapotok megfelelő alapot biztosítanak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Relaxáció az agykontrollban

Bizonyára tapasztaltad már, hogy az álom és az ébrenlét határán lenni milyen kellemes és nyugodt …

Leave a Reply