Kezdőlap / Egészség és fitness / Mesterséges édesítőszerek hatásai szervezetünkre

Mesterséges édesítőszerek hatásai szervezetünkre

Mesterséges édesítőszerek alatt azon édes vegyületeket értjük, melyek nem természetes úton képződnek, a természetben nem fordulnak elő és általában nem emelik meg a vércukorszintet és kalóriatartalmuk is alacsony. Ezeket az édesítőszereket főként cukorbetegek fogyasztják, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet, de sok olyan fogyasztóval is találkozhatunk, akik azért válasszák a mesterségeset a cukor helyett, mert nem szeretnének elhízni, egészségesen akarnak élni. De tényleg egészségeseket ezek a szerek?
Tekintve, hogy sokféle mesterséges édesítőszer van, nem lehet egyértelműen megmondani, hogy egészségesek-e. Van köztük egyszerű, teljesen kiürülő vegyület, de olyan is, melyet bizonyos országokban tiltanak rákkeltő hatása miatt. A mesterséges édesítőszereket E számmal jelzik, a leggyakoribbak a következők: szaccharin, ciklamát, aszpartam, szuklaróz, aceszulfám-K.
A legtöbb ilyen édes ízű vegyület nem szándékosan keletkezett, a vegyészek, vagy kutatók általában egy teljesen másféle gyógyszer, vagy vegyület kidolgozása közben ismerték fel egy-egy anyag édes ízét.

A szacharint (E954) Constantine Fahlberg fedezte fel 1879-ben. Kb. 3-6 x édesebb, mint a cukor, de kalóriatartalma nulla. Az egyik legbiztonságosabb édesítőszer.
A ciklamátot (E952) Michael Sveda fedezte fel 1937-ben gyulladásgátlók kutatása közben. Édesebb a cukornál, de nem túlzottan, ezért ideális édesítőszer, de néhány esetben rákkeltő hatású, ezért Amerikában betiltották.
Az aszpartam (E951) jóval édesebb, mint a cukor, ezt a vegyületet 1965-ben fedezték fel gyomorfekély elleni gyógyszer kikísérletezése alatt. Rákkeltő hatásáról sokan számolnak be, de rengeteg az ellenérv is, így ma sem tudjuk biztosra, hogy egészséges-e, avagy sem.
A szuklaróz (E955) a répacukorból készített vegyület, amihez + három kloridiont kapcsolnak, így a szervezet nem ismeri fel cukorként, ezért javarészt kiürül, nem szívódik fel.
Az aceszilfám-K (E950) 1967-ben, véletlenül fedezték fel Németországban, egy anyag reakciója során. Intenzív édes ízű, főzés során is megőrzi ízét, nincs jelentősebb mellékhatása, kiürül a szervezetből.

Ezek tehát a leggyakrabban előforduló nem természetes édesítőszerek. Fogyasztásuk, amennyiben kis mennyiségben történik, nem hat károsan a szervezetre a legtöbb esetben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás