Kezdőlap / Egészség és fitness / Fitnesz / Miért hosszabbítja meg az életet az intenzív edzés?

Miért hosszabbítja meg az életet az intenzív edzés?

Az intenzív testgyakorlás hosszabb telomereket eredményez.

Hamburgi kutatók Németországban bemutatták, hogy egy 50 éves férfi, aki hetente több, mint 80 km-t futott nagyobb sebességgel, majdnem olyan hosszú telomerei (kromoszóma sapka) voltak, mint a Német Nemzeti Csapat 20 éves futóinak, és több, mint 40%-kal hosszabbak, mint az azonos korú inaktív férfiaké (Circulation, December 2009). Ez meglepő, mert a megrövidült telomerek mutatják az öregedést.

A genetikai anyag (kromoszómák) aktív végei a sejtekben protein réteggel fedettek, melyeket telomereknek vagy telomeráznak nevezünk. Ha nem lennének fedve, a genetikai anyag fedetlen végei bármihez, ami közel van, hozzá ragadnának és a sejtek elhalnának. Egyszóval, minden alkalommal amikor a sejt két sejtté osztódik, egy kicsi eltűnik a telomerekből. Végül a telomer eltűnik, a genetikai anyag vége összeragad és a sejt többé nem osztódik, szóval elhal a nélkül, hogy kicserélné magát. Nyilvánvaló, hogy minél hosszabbak a telomerek, annál tovább használhatóak, és a sejt annál tovább él.

Két évvel ezelőtt a londoni King’s College kutatói 2301 ikerpáron végzett vizsgálatot publikáltak. Az ikerpárok egyik fele, aki rendszeresen végzett testgyakorlást, hosszabb telomerekkel rendelkezett, mint a naphosszat lustálkodó ikertestvérük (Archives of Internal Medicine, January 28, 2008). A legtöbb középkorú, vagy idősebb atléta jelentősen fiatalabbnak látszik, mint testgyakorlást nem végző kortársuk.

Egészséges idősebb emberek követhetik a versenyző atléták edzésprogramját, futhatnak, kerékpározhatnak és más sportokat űzhetnek a sokkal fiatalabb atléták szintjéhez közel. Újabb keletű tanulmányok mutatják, hogy az intenzív testgyakorlás lelassíthatja úgy a sejtjeik, mint a szívük és izmaik korosodását. Azonban az intenzív testgyakorlás szívrohamot okozhat olyan embereknél, akiknek artéria elzáródásuk van, ezért mielőtt a testgyakorlás program intenzitását megnövelik, beszéljék meg ezt orvosukkal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aerob

Aerob folyamat: „Olyan kémiai átalakulás, többnyire mikroorganizmusok (aerob szervezetek) hatására végbemenő szerveranyag-leépülés (bomlás, fermentáció), amelynek …

Leave a Reply