Kezdőlap / Pénzügy / Gazdaság / Milton Friedman

Milton Friedman

Élete
1912. július 31-én született magyarországi zsidó bevándorlók gyermekeként New Yorkban. Milton kevéssel 16. születésnapja előtt a helyi középiskolában érettségizett 1928-ban.
Felsőfokú tanulmányait Rutgers Egyetemen végezte. Matematikából diplomázott és aktuárius szeretett volna lenni. Az itt töltött idő alatt mély benyomást gyakorolt rá két közgazdász , akik meggyőzték őt, hogy a közgazdaságtan kiutat mutathat a nagy gazdasági világválságból. A Chicagói Egyetemen 1933-ban szerzett diplomát. A Columbia Egyetemen tanult statisztikát 1933-1934-ben. Visszaért Chicagóba ahol egy évig Henry Schultz kutatási asszisztense volt. Washingtonba utazott, ahol Franklin D. Roosevelt New Deal nevű programja volt a fiatal közgazdászok megmentője. Dolgozott a National Resources Committee-nél, majd a National Bureau of Economic Research- nél. A Wisconsini Egyetem közgazdasági tanszékén 1940-ben professzor lett, de a tanszéken dúló antiszemitizmus miatt inkább visszatért a kormány szolgálatába.
A Szövetségi Kormányzatnál töltötte a háború éveit, a pénzügyminisztériumban segédkezett. A pénzügyminisztérium szóvivőjeként a keynesiánus adópolitikát javasolta. 1943-tól a Columbia Egyetemen matematikai statisztikával, hadi taktikával és fegyvertervezési problémákkal foglakozott. 1946-ban megkapta a doktori címét. A Minnesotai Egyetemen tanított 1945 és 1946 között. Ezt követően elfogadta a Chicagói Egyetem meghívását, hogy közgazdaságtan tanítson s a következő 30 évet Chicagóban töltötte. Ott egy olyan kört épített ki, melynek később tagja volt számos Nobel-díjas közgazdász.
Nobel-díj
A Közgazdasági Nobel-emlékdíjat1976-ban kapta meg a pénztörténethez és -elmélethez való hozzájárulásáért, a fogyasztáselemzéshez, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért. A Chicagói Egyetemről vonult nyugdíjba 1977- ben. Ronald Reagan mellett nem hivatalos tanácsadó volt az elnökválasztási kampányban, majd a Reagan-kormányzatot is szolgálta. 1988-ban megkapta a Nemzeti tudományos emlékérmet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bérleti szerződés

A bérleti szerződést a Polgári törvénykönyv a használati kötelmek közé sorolja, ami tulajdonképpen azt jelenti, …

Hozzászólás