Kezdőlap / Állatok / Kutya / Mops kutya

Mops kutya

Ördögien ronda, vagy angyalian édes? A válasz: ronda, de annyira édes! Sőt, annyira csufi, hogy már az már szép! Kölyökként simán lehet vele ijesztgetni a szomszédokat. Egyetlen előnye kicsinyke mérete. Ha nagyobb lenne ilyen külsővel, sóbálvánnyá válna tőle minden rossz szándékú ember. Sokan valóban a frászt kapják tőle és ijedten kérdezgetik, hogy nem fogja-e őket felfalni, vagy nyakon harapni? Ha megjön a gazdi, vagy vendégek érkeznek a házba, ezerrel rohan kissé görbécske lábain, töfög-röfög folyamatosan, miközben ugatásnak cseppet sem hangzó vuffogással próbálja észrevetetni magát a lábaik erdeiben. Ez a kutya akkor sem harapna meg, ha a kezed a szájába tennéd és csattogtatnád, mint a kuka fedelét. Már, ha egyáltalán beleférne a kezed a kissé deformált szájába. Ha közelebbről is láttál már ilyen jószágot, láthattad, hogy a tenyésztők csúnyán elbántak vele.
Rövid orr jellemzi, illetve inkább egy orrnak látszó tárgy, amin szörcsögve, horkantva tud csak levegőt venni. Próbáld ki egyszer, hogy a tenyereddel ellapítod az orrnyílásaidat és így juss az éltető oxigénhez. Szerintem néhány perc után feladnád. Ezek a bájos kutyusok így élik vidám életüket, hogy testi adottságaiknak megfelelően, hangosan vesznek levegőt. Mivel az orrnyílásai valóban kicsik és szűkek, ezért sokkal gyakrabban vesznek levegőt, hogy ugyan azt a mennyiséget tudják produkálni, mint például egy tacskó. Ami bement, az ki is jön valahol! Igen, jól látod a helyzetet: pukizik. Nem is keveset és sajnos nem is rózsa illatút.
De ez már csak jellemző minden tömpe orrú fajtára. Az Angol buldogok képesek addig eregetni a vendég orra alá, amíg ki nem mászik a tulajdonát képező fotelből!
Nem túlságosan kényes fajta, de némi odafigyelést igényel főleg nyáron. A már említett nehéz légzése miatt nagyon hamar felhevül. Mindig legyen előtte víz és tudjon árnyékba feküdni. SOHA ne hagyd a kocsiban!!! De ne csak ezt a fajtát, egyik kutyát sem! Néhány perc alatt duplájára emelkedik a hőmérséklet a zárt kaszniban. Amíg Te vásárolgatsz, kis kedvenced ropogósra sül. Ez nem vicc, még a lehúzott ablak sem segít, ha a tűző napon hagytad a kocsit. Nagyon sok kutya leli halálát autóban, gondatlan gazdája miatt!
Tisztán tartása sem okozhat gondot még egy kis iskolás gyermeknek sem, ezért kiváló gyermek kutya is lehet, ha nem nyaggatják és cipelgetik halálra. Orrai fölött lévő redőket rendszeresen tisztogatni kell, picinyke füleivel együtt. Erre a célra az állatorvos ad majd folyadékot, nehogy valamilyen konyhai szerrel essetek neki, mert annak nem lesz jó vége.
Szinte mindent megeszik, bár kicsit úgy, mint egy malac. Ha ki akarsz vele babrálni, dobj egy szelet párizsit a kőre. Lapos orra és szája miatt legalább 5 percig fog szórakoztatni avval, hogy megpróbálja fellefetyelni a földről a husit. Ne élj vissza a helyzettel, ne kínozd, mert kicsi és esetlen. A szeretetre nagyon ki van éhezve, ha engednék ágyban aludna!
A végére egy kis kronológia:
Kínai eredetű kutya, már a 4. századtól vannak róla jelentések. A palotában tenyésztették, kifejezetten társasági és nem táplálkozási célra. Európába a XV.-XVI. századba került, ahol sok uralkodói családban kapott helyett kedves, nyugodt és bohókás külseje miatt. Megtalálhatóak voltak Orániai Vilmos udvartartásától, egészen a Windsori hercegi birtokig.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

1 hozzászólás

  1. köszi ,jó lenne ha még többet irnál

Leave a Reply