Napkollektor

Néhány évtizeddel ezelőtt, ha külföldre utaztunk, bizonyos házak tetején több-kevesebb “sötét tükröt” láttunk csillogni. Nem tudtuk, mi is az. Később megtudtuk, hogy napkollektornak hívják, ami a nap melegét energiává alakítva biztosítja a ház áramellátását. Milyen butaság, gondoltuk. …ja, persze, hát nekik van elég pénzük, ők megtehetik.
Telt múlt az idő, és egyre több információ jutott el hozzánk. Ma már tudjuk, hogy csak részben volt igazunk. Igaz, hogy a megújuló energiaforrások beszerelése drága, de az is bizonyított, hogy viszonylag rövid idő alatt megtérül a befektetés, és attól kezdve a rendszer használatával, mondjuk így, hasznot termelünk saját magunknak. Nem mellesleg felismertük azt is, hogy így még bolygónkat is szolgáljuk.
Ha szép nagy napkollektor díszeleg házunk, vagy nyaralónk tetején, és esetleg több energiát állítunk elő, mint amennyit el tudunk használni, a fölös energiát egy nagy tárolóban eltehetjük olyan időszakokra, amikor nem tudunk olyan sok energiát előállítani mindennapi felhasználásunkra.
Ha ezt egy kicsit nagyobb léptékben vizsgáljuk, akkor egy önkormányzati épület, egy iskola, egy könyvtár tetejére szerelt hatalmas napkollektor annyi energiát tud előállítani, hogy akár egy kisváros többi középületének energiaellátását is fedezheti. Nézzünk egy konkrét példát. Vizsgált kistelepülés vezetői kipréselték az anyagi fedezetet, és az önkormányzati épület tetejére sok kollektort szereltettek, a pincébe pedig hatalmas tartályokat telepítettek. Az üzembe helyezést követő igen rövid időn belül már az iskola és óvoda energiaellátása miatt sem kellett aggódniuk. A város vezetőségének elmondása szerint olyan megtakarítást tudtak eszközölni, mellyel azóta több felújítást tudtak már elvégeztetni. Ezeket a munkálatokat előzőleg nem tudták volna megfinanszírozni.
Mivel a napkollektort nem egy, vagy két évre vásároljuk, hosszú távú garanciát kapunk rá, teljes “assistance” szolgáltatással, ami megnyugtató lehet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás