Kezdőlap / Egészség és fitness / Növényi pakolások

Növényi pakolások

A növényi alapanyagú gyógyszerek és élelmiszerek felhasználása pakolásokhoz régóta bevált kezelési módszer a természet és a népi gyógyászatban. Sebastian Kneipp is előszeretettel alkalmazta a gyógyító eljárásai között a növényi pakolásokat. A növényi pakolások készítésére szolgáló pépeket olyan anyagokból nyerik, amelyek jól raktározzák a hőt. Erre a célra a legalkalmasabb a burgonya, a lenmag és a lepkeszeg. A növényt megfőzik, melegen kiterítik egy lenvászon anyagra, majd ráteszik a kezelendő testrészre. A pakolások alapvető hatása az, hogy helyileg melegítik a kezelendő testrészt. Ennek eredményeképpen javul a szövetekben a vérkeringés, intenzívebbé válik a méreg és salakanyagok kiválasztása. Ezt a hatást fokozhatja a növény hatóanyaga is. A növényi pakolásokat általában gyulladások és görcsök kezelésére alkalmazzák. A lenmag magas nyáktartalma miatt gyulladáscsökkentő hatása van. A lenmagos pakolást ezért felületi kezelésre, gyomor és bélpanaszok enyhítésére, nőgyógyászati betegségek gyógyítására használják. A burgonyapakolás jótékony hatással van az emésztőszervek és a légzőszervek görcsös fájdalmainak enyhítésére, ínhüvely és ízületi gyulladások kezelésére. A burgonyapakolást úgy készíthetjük el, hogy héjában megfőzzük a krumplit, majd burgonyanyomóval áttörjük. a pépet vászonkendőre terítjük, majd összehajtogatjuk. Rátesszük a kezelendő bőrfelületre és gyapjúkendővel átkötjük Figyelem: ha túlforrón tesszük fel a pakolást, égési sérülést okozhat. Hőmérséklete ne legyen több negyven-negyvenkét foknál. A kézfejünkhöz vagy arcunkhoz érintve megállapíthatjuk, megfelelő-e a pakolás hőfoka.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás