Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Pápaszemes szalamandra

Pápaszemes szalamandra

Elterjedése: szigetszerű, a nyugati Appenninekben Liguriától Campaniáig, és
Calabria magasabb fekvésű részein.
A Papaszemes szalamandra más néven Salamandria terdigitata egy igen lenyűgöző hüllő.
Élőhelye: nedves, buja aljnövényzettel és
bokrosokkal benőtt völgyek, valamint ritkás erdővel borított hegyoldalak. 
Jegyei: kicsi, hosszú farkú, soványnak tűnő szalamandra, nyújtott törzzsel, kiálló bordákkal és fénytelen, szemölcsös bőrrel. Hátoldala barnás vagy feketés, fején jellegzetes sárga vagy vörhenyes, ritkán vörös mintázat látható, torka fekete, világos folttal. Hasa fehéres, sötét jegyekkel. A végtagok belső oldala, a kloákatájék és a farok alsó éle élénkvörös. A hímek a nőstényeknél kisebbek, farkuk hosszabb és kloákájuk kifejezettebb. A pápaszemes szalamandra hátsó lábán csak 4 ujj van. Teljes hossza 70-100 milliméteres.
Életmódja: főként éjszakai. Nappalra gyakran kövek alá bújik. A párzás a szárazon történik; petéit a vízbe rakja, és a lárvák is ott fejlődnek, de sokszor már két hónap után szárazföldi élőlénnyé alakulnak át. E faj téli álmot alszik. nagy hőségben nyári pihenőt is tart. Tápláléka: apró rovarok, pókok, férgek, ászkák, amelyeket előre kivethető, raga¬dós nyelvével kap el. Egyéb: ha ellenség fenyegeti, érdekes módon védekezik. Teste oldalról kissé belapul, farkát pedig magas ívben előre felgörbíti a fejéhez úgy, hogy láthatóvá válik a farok tűzpiros alsó oldala. Ez igen fenyegetőnek mutatkozik, ezért igen hatásos taktika a rá vadászó élőlények ellen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

Leave a Reply