Kezdőlap / Egészség és fitness / Pihentető alvás

Pihentető alvás

A jó alvási szokások fontosak a mély, pihentető alváshoz. Azzal, hogy megtanuljuk elkerülni az alvás ellenségeit, és kipróbáljuk, hogyan tudunk jobban aludni, rájöhetünk, hogy mi a számunkra legmegfelelőbb. Ami egy valakinél működik, az másnál nem.
Legelőször is azt kell kitalálnunk, hogy mennyi alvásra van szükségünk. Amíg egyénenként különböző, hogy mennyi alvás elegendő, addig a legtöbb felnőtt számára legalább 8 óra lenne szükséges ahhoz, hogy minden rendben menjen.
Ha a megszokott időben megyünk aludni és úgy is kelünk fel, akkor egész nap frissebbek és energiával telibbek leszünk, mintha ugyanannyi ideig aludnánk, de mindig különböző időpontokban, még akkor is, ha csak egy-két óra csúszásunk van. Fontos lenne tehát a rendszeresség.
Hogy ezt ki tudjuk alakítani, állítsuk be magunkat egy időpontra, amikor aludni térünk. Válasszunk egy olyan időpontot, amikor egyébként is már álmosak szoktunk lenni. Próbáljuk ezt az időpontot hétvégén is betartani, amikor tovább lennénk fenn. Ha időközben meg akarjuk változtatni ezt az időpontot, tegyük fokozatosan, például naponta 15 percenként korábbra vagy későbbre tegyük.
Keljünk fel minden reggel ugyanabban az időben. Ha eleget aludtunk, valószínűleg ébresztő nélkül is felébredünk. Az elalvási idővel együtt próbáljuk betartani ezt az időt is, sőt ha lehet, hétvégén is.
A nap közbeni alvás feltölthet minket energiával, ha fáradtak vagyunk vagy nem tudtunk eleget aludni. Azonban ha álmatlanságban szenvedünk, akkor még ez ronthat a helyzeten, ebben az esetben vagy próbáljuk kihúzni a nap végéig alvás nélkül, vagy ha szükséges, délután aludjunk legfeljebb fél órát.
Ha a szokásos elalvási időnk előtt álmosak lennénk, tegyünk valamit, hogy ne aludjunk el rögtön, például mosogassunk, hívjuk fel egy barátunkat, foglaljuk le magunkat valamivel. Ha nagyon korán elalszunk, valószínűleg éjszaka felébredünk, és nehéz lesz visszaaludni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás