Nyersétel-diéta

Kétségtelen, hogy a nyers zöldség és gyümölcs a legtáplálóbb, a legtöbben mégis visszariadnak a csak nyers élelmiszereket tartalmazó étrend gondolatától. Nem kevesen vannak azonban azok is, akik szívesen fogyasztanak nyers élelmiszereket, mert aktívabbnak érzik magukat tőlük. Szerintük a főzési és feldolgozási eljárások nemcsak csökkentik a tápanyagok mennyiségét, hanem egyenesen egészségtelenebbé teszik az élelmiszereket. Tény, hogy a zöldségek és gyümölcsök tápértéke-elsősorban a vízben oldódó vitaminok elbomlása miatt- hő és víz hatására erősen megcsappan.
A nyers élelmiszerekből összeállított étrend jobbára zöldségekből és gyümölcsökből áll, bár tartalmazhat némi tejterméket, és olajat is, ezek azonban többnyire keresztülmennek valamilyen feldolgozási folyamaton. A bab, és a hüvelyesek, továbbá a gabonafélék csak főzve vagy sütve ehetők, így e diéta alatt kerülendő a fogyasztásuk.
Minthogy a nyers élelmiszerekből álló étrend zöldségeken és gyümölcsökön alapul, a szervezetet ellátja B- és C-vitaminnal, béta-karotinnal, káliummal. Az étrend oldhatatlan élelmi rostokban is gazdag, tehát jó székrekedés ellen is. Nem árt azonban az óvatosság, a túl sok nyers élelem ugyanis irritábilis bél szindrómához vezethet. Oldható rostokban is bővelkedik a diéta, így csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása ellenállóbbá teheti a szervezetet a fertőzésekkel és egyes rákos megbetegedésekkel szemben.
A nyers élelmiszerek általában kevés zsírt (és így kevés energiát) tartalmaznak, ezért rendszerint elősegítik a fogyást. Ha a tejtermékeket is kizárjuk a fogyasztható ételek köréből, olyan létfontosságú fosztjuk meg magunkat, mint a kalcium, a B12-vitamin és a fehérjék. A probléma kiküszöbölése érdekében a nyers élelmiszerek közé iktassunk be kemény héjú gyümölcsöket is, mert ezekben sok a fehérje, van bennük E-vitamin, tiamin, és niacin is.
Gyermekeknél, és várandós mamáknál nem alkalmazható eme diéta!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás