Pilates

A pilates egy olyan fitness módszer, egy olyan összetett mozgásforma, ami ötvözi a nyugati világ anatómiai ismereteit a keleti mozgáskultúrákhoz használt eszközökkel. A német származású Joseph Pilates alapította a huszadik század elején. Mivel ő maga asztmában és ízületi fájdalmakban szenvedett, korán a sportnak szentelte az életét és az egészséges testkép kialakításán fáradozott.
A Pilates segít, hogy megőrizzük karcsúságunk és feszessé tegyük az izomzatunk, főleg törzsizomzatunk, vagyis a gerincünket stabilizáló mélyizmokat.
Még akkor is hatékonyan alkalmazható, ha amúgy csipő,- térd,- derékfájástól szenvedünk, vagy más mozgásszervi megbetegedésünk van, hiszen ízületkímélő mozgásról van szó.
Joseph Pilates módszeréből mára több mint 500 különböző gyakorlatot fejlesztett ki. Ezek többsége talajon végezhető gyakorlat, de vannak már speciális gépeken végrehajthatóak is. Mentes mindenféle ugrálástól, bonyolult mozdulatokat sem tartalmaz, minden gyakorlat egyszerű talajtorna elemet jelent.
A torna nagyon jó gyakorlatokat tartalmaz a hát és gerincpanaszokra, segíti az ízületek és az izmok állóképességének növelését. Rendszeres gyakorlással feszes, szálkás izomzat is felépíthető, illetve vannak speciális gyakorlatai is, amelyek a has-, fenék- és csípőtájékot formálják.
Elvei: tökéletes koncentrációt igényel, hiszen a tudatos mozgás csak odafigyeléssel hajtható végre. Fontos az irányítás mind szellemi, mind fizikai értelemben. Ez az izmok irányítását, a légzés és a mozgás összekoordinálását takarja. A pilates alapja a speciális légzéstechnika, minden mozdulatsorhoz adott ki-és belégzésütem társul. Precíznek kell lenni, hiszen a minőség a lényeg, nem a mennyiség. Minden gyakorlatot a lehető legpontosabban kell végrehajtani, inkább kevesebbszer, de helyesen, mint sokszor, de rosszul. A pilatesben is fontos a test és lélek harmóniájának megteremtése. A torna önmagában nem fogyaszt, de megfelelő étrenddel kiegészítve segíthet a súlycsökkentésben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás