Kezdőlap / Cukorbetegség / Relaxációs tánctechnikák a cukorbetegség gyógyításában

Relaxációs tánctechnikák a cukorbetegség gyógyításában

Amikor a cukorbetegség, mint egészségügyi probléma felmerül, sokan azonnal a szigorú diétára és a költséges gyógyszeres kezelésre gondolnak. Az már kevesebbeknek fordul meg a fejében, hogy a betegség kialakulásának kezdeti stádiumában (sok esetben előrehaladottabb állapotban is) a tünetek enyhítésében és a betegség visszaszorításában a célirányos testmozgás is hatékony megoldás lehet.
Ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a test, az elme és a lélek szorosan együtt létező hármas egység, akkor beláthatjuk: a testi-lelki-tudati problémák szoros kölcsönhatásban állnak egymással, azaz minden testi betegségünket tekinthetjük pszichoszomatikusnak. A gyógyuláshoz pedig nem csak a testi tünetek akut kezelésére van szükség, hanem az azt kiváltó mélyebb lelki okok feltárására is.
Nem kell azonban rögtön pszichológusra és terápiás csoportokra gondolni. Hosszú évtizedek tudatos kutatómunkája során számos olyan mozgásterápiás módszert is kifejlesztettek (így pl. Alexander technika, Spirál technika, amelyek kifejezetten élvezhető formában, a tánc formanyelvén keresztül igyekeznek helyreállítani a harmóniát a test-lélek-elme egységében.
A táncon keresztüli rekreáció lehetővé teszi a célzott, azaz a kezelendő betegség okaira fókuszáló kezelést. A diabetesz holisztikus szemléletű kezelése kapcsán érdemes elsőként tisztázni a cukorbetegség jelentését, üzenetét; hiszen a betegség kialakulásában az esetek túlnyomó részében a lelki tényezők is fontos szerepet játszhatnak. A holisztikus nézetek alapján a cukorbetegségben szenvedők esetén a szeretet elfogadásának, átélésének nehézsége társul a szeretet adásának nehézségeivel, ezek tehát azok a problémák melyeket a tánc szimbolikus formanyelvére lefordítva testi szinten kezelni lehet. A relaxációs tánc során így (a testmozgásra való megfelelő testi/lelki bemelegítést szolgáló könnyed ráhangolódó gyakorlatokon túl) főleg a felsőtest, és azon belül is a mellkas és a karok nyitását, átmozgatását, lazítását szolgáló, nem megerőltető tempójú mozdulatszekvenciákat érdemes végezni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás