Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Rozmaring – A szerelem virága

Rozmaring – A szerelem virága

Kevesen tudják erről az örökzöld növényről, hogy nemcsak a szakácsnék kedvenc fűszere, hanem a lányoké is: a szerelem virágának tartották!
Az ókori görögök nem csak az istenek szobrait díszítették a rozmaringkoszorúval, de ezt járt a lányoknak is. Ha a menyasszony rozmaringágat tartott a kezében akkor megszépült.
Az angolok is nagy becsben tartották a rozmaringot, legendáikban a női okosság jelképe. Még ma is azt tartják, hogy akinek a kertjében rozmaring virágzik, ott az asszony a ház igazi ura.
A rozmaring először az európai kolostorok udvarain zöldellt, de nem csak díszítésre használták, hanem az ételek ízesítésére is. A szerzetesek hamar felfedezték, hogy ezzel a kellemes illatú növénnyel kitűnően lehet bort ízesíteni. A szerzetesektől került a rozmaring a várúrnők díszkertjeibe. Később a rozmaring mikor már a köznép is megismerte, a magyar konyha egyik kedvelt ízesítője lett.
A rozmaringot népiesen antosfűnek nevezik és remek ízesítője a francia és olasz ételeknek is.
A rozmaring illóolajat is tartalmaz, illata a kámforra emlékeztet. Ez a fűszer zsíros húsok nyílt tűzön való sütéséhez, töltelékekhez, vadas és szárnyas ételek elkészítéséhez alkalmas, de használhatjuk halételekhez is. Hagymával és zsályával együtt alkalmas pácok készítéséhez, de ecetet és savanyúságot is ízesítenek rozmaringgal.
A rozmaringnak gyógyító, frissítő és szépítő hatása van. Teája idegcsillapító és klimax idején is ajánlott.
Termesztése nagyon egyszerű a növényről néhány hajtáscsúcsot levágunk, majd nedves homokba dugványozzuk, ahol gyökeret ereszt, és ezt ültetjük cserépbe. Szárítás után porrá morzsolt leveleit használjuk.
Őseink azt tartották, hogy aki nyersen vagy szárazon a fürdővízébe tesz, és este ebben mosakszik, reggelre megszépül. Érdemes kipróbálni! A hatás nem marad el!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Élelmiszerek fagyasztásáról

Az élelmiszer-áruházak hűtőládái hatalmas mennyiségben és választékban kínálnak iparilag fagyasztott termékeket, kész-, és gyors ételeket. …

Leave a Reply