Kezdőlap / Egészség és fitness / Sav-bázis egyensúly

Sav-bázis egyensúly

“Savanyújóskának” hívja a népnyelv a mindig elégedetlen, kiegyensúlyozatlan, rosszkedvű embereket. Mai ismereteink szerint az elsavasodott szervezetű emberek kedvetlenek, érvényesek rájuk az előbb felsorolt tulajdonságok.
A kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás jelentőségét egy svéd táplálkozástudós elemezte először szisztematikusan. Az ásványi anyagok mérlegéből vezette le az anyagcsere egyes zavarait és betegségeit. Ő állapította meg először, hogy az egészséges tápláléknak több bázikus jellegű alapanyagot kell tartalmaznia, mint savas jellegűt. Azóta a sav-bázis háztartás harmonizációja a természetgyógyászat alapterápiájának számít.
Jó példa a savas esők erdőkre gyakorolt hatása. Ha a talaj túlságosan savas, a növények nem képesek elegendő tápanyagot felvenni, anyagcseréjük lelassul, az erdő pusztulásnak indul. Hasonló összefüggések érvényesek az emberi szervezet esetében is.
A természetgyógyászok mindenekelőtt a szövetek sav-bázis egyensúlyát tartják fontosnak, azt hangsúlyozzák, hogy a szervezet optimális anyagcseréjéhez több bázisra, mint savra van szükség. Főként a hagyományos – sok cukrot, fehér lisztet, kávét, alkoholt stb. tartalmazó – táplálékfogyasztás vezet oda, hogy a szövetekben túl sok sav raktározódik el. Ha ehhez még mozgáshiány is társul, máris létrejön a szervezet túlsavasodása. A szervezet jelekkel üzen. Ilyen jelek: a motiválatlanság, az energiahiány, a fáradtság és a közérzet általános romlása.
A természetgyógyászok a legtöbb krónikus betegség, pl. köszvény, rák, reuma fő kiváltó okának a szervezet túlsavasodását tartják.
Életmódváltással és helyes táplálkozással viszonylag gyorsan lehet “savtalanítani”. Tekintsük át, melyek a két nagy csoportba sorolható élelmiszerek.
Bázisképzők: zöldségek, zöldséglevek, hüvelyesek, csírák, ásványvizek, gyógynövényteák (csalán, zsurló, zöld tea), tejsavó, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák.
Savképzők: alkoholok, kóla, kávé, szénsavas üdítők, hal, hús, felvágottak, kolbász, sajtok, édességek, fehér lisztből készült termékek, cukor.
Lúgosítóan hatnak az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, kálium, magnézium és nátrium, valamint a nyomelemek egész sora: a réz, a szelén, a cink.
A korszerű báziskeverékek elősegítik a szervezet savtalanítását, használatuk egyszerű, gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban egyaránt beszerezhetők.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás