Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Szivárványos boa

Szivárványos boa

A szivárványos boa átlagos mérete 130-160 centiméter. A nagyobb példányok elérhetik a két métert is de ez igen ritka. Éjszakai állatok, viszonylag nyugodt természetűek, ehhez azonban folyamatos kézhez szoktatást igényelnek, ha hosszabb ideig nem foglalkozunk velük vadabbá válhatnak, ilyenkor már nehezebb őket újra kézhez szoktatni. Nevüket a kültakarón elhelyezkedő, prizmaként működő pikkelyeik miatt kapták, hiszen a rájuk érkező fényt, alkotó színeire bontva verik vissza, így úgy tűnhet, mintha egy szivárványos réteg lenne felettük. Ennek köszönhetően olykor lila színben pompázhatnak, megfelelő szögből szemlélve pedig a szivárvány teljes spektruma felfedezhető bőrének egyes területein, főleg a fejnél könnyen észrevehető. Hátukon szabálytalan, körkörös foltok sorakoznak. Ezek a foltok feketével szegettek, belső részük valamivel élénkebb színezetű, mint a test egyéb, barnás részei. Kiskori színezetük (sajnos) fokozatosan megváltozik.
Terráriumi tartás
Egy szivárványos boának egy minimum 150 cm hosszú, 60 cm széles, és 50 cm magas terrárium ajánlott. Előnyösebb, ha területük inkább széles alapterületű, a magasság nem annyira lényeges. Aljzatként tőzeg és tiszta virágföld esetleg homok keveréke javasolt. Ez a keverék a tiszta tőzeggel ellentétben könnyedén nyirkosan tartható, viszont porhanyós marad, nem tapad le úgy, mint az önmagában alkalmazott virágföld. A boák kifejezetten szeretik magukat beásni a földbe, így jó ha vastagabb réteget helyezünk el a tőzeg alatt. Mászni esetleg elhelyezhetünk nekik néhány ágat, búvóhelyeket. Fürdőzni is szeretnek így egy nagyobb lapos tál elhelyezése is javasolt. Mivel ebből a vízből szoktak inni, ajánlott a tál rendszeres tisztítása is.. A terrárium hőmérséklete nappal 28-32 „C, éjszaka pedig 22-25 ”C körüli legyen. Erre többféle speciális alkalmatosság is van, azonban akár egy spot égő használata is elegendőnek bizonyult. A pára fenntartása érdekében naponta néhányszor permetezzünk vizet a terrárium falára
Fogságban ideális táplálék számukra az egér, talán patkány, illetve más kisebb rágcsálók.
Előnyösebb ha előre elpusztított állatokkal tápláljuk hüllőinket, ez kevésbé fájdalmas a tápláléknak, és elkerülhető, hogy a rágcsálók sérüléseket okozzanak az állaton, habár néhány példány csak élő állatot hajlandó elfogyasztani.
Fontos, hogy ne nyúljunk az állatokhoz egér/patkány szagú kézzel mert a kígyó összekeverheti a zsákmányállattal.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply