Szociális fóbia

Szociális fóbia
A szociális fóbiában szenvedő szorong mások társaságában, retteg a nyilvános szerepléstől, és igyekszik elkerülni a számára félelmet jelentő helyzeteket. A betegség gyakran lép fel a serdülőkort követően. 95%-ban 20 éves kor előtt jelentkezik. A szociális fóbia aránya nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.
A szociális fóbia oka a pszichés fejlődés zavara. A betegek énképe gyakran sérült, magukat alulértékelik. Ennek hátterében kora gyermekkori kapcsolati mintázatok sérülése valószínűsíthető. A szociális fóbiában szenvedők mélyen bevésődött, hibás ítéleteket fogalmaznak meg magukkal kapcsolatosan. A környezetből érkező visszajelzéseket tévesen (a valóságosnál negatívabbként) érzékelik. Másoknál értéktelenebbnek látják, negatív minősítésekkel illetik magukat.
A szociális fóbia olyan helyzetekben jelentkezik, ahol az érintett személy mások figyelmének van kitéve. A beteg gondolatai ilyenkor a helyzet lehetséges negatív kimenetele körül járnak. Tart az őt sújtó negatív megítéléstől, az esetleges fizikai megnyilvánulásaitól (elpirulás, kéz, fej remegés, ügyetlenség, stb.), és a helyzetből való menekülés lehetőségeit fontolgatja. A beteg fantáziájában jelentősen torzítva jelenik meg az adott helyzet. Retteg, hogy nevetségessé, megalázottá válik, hogy szorongásos tüneteit mindenki észreveszi, őt pedig ez alapján ítélik meg.
A szociális fóbia két megjelenési formája a generalizált szociális fóbia, és a körülírt (nem generalizált) szociális fóbia. A generalizált szociális fóbia esetében a szorongás és elkerülő viselkedés minden emberi kapcsolatot, szociális helyzetet érint. A körülírt (nem generalizált) szociális fóbia esetében, a szorongás és az elkerülő viselkedés csak egyes helyzetekre vonatkozik. A felnőttkorban kezdődő szociális fóbia leggyakrabban ebbe az útobbi csoportba tartozik. Ennek kezdetét sokszor megelőzik stresszt okozó életesemények.
Az ilyen betegek sokszor tartanak a bemutatkozástól, telefonálástól, látogatók fogadásától. Problémát okozhat nekik mások előtt enni, írni, beszédet tartani, vizsgázni. Félhetnek a társas helyzetektől, a beszélgetéstől. Tarthatnak tőle hogy elpirulnak. Továbbá attól hogy kigúnyolják őket.
A szociális fóbiában szenvedő személy a szociális helyzetek hatására súlyos szorongást élhet át. Ez, többek között, a következő tünetekkel járhat: szívdobogás, remegés, izzadás, izmok feszülése, szájszárazság, gyomortáji panaszok, székelési vagy vizelési inger, hideg vagy meleg hullámok, elpirulás, nyomás érzése a fejben, fejfájás, beszéd elakadása, szemkontaktus felvételére való képtelenség…
A betegség kezelésében a pszichoterápiának és a gyógyszereknek is fontos szerepe van. A béta blokkolók, enyhébb tünetek esetén, alkalmilag használva is jótékony hatásúak. A különböző antidepresszánsok eredményesen alkalmazhatók.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás