Kezdőlap / Tisztítókúrák / Szükség van-e a méregtelenítésre?

Szükség van-e a méregtelenítésre?

A szervezetünknek saját szűrő rendszere van, amely gondoskodik a szervezetbe jutott méreganyagok, folyamatos kiszűréséről. A fő méregtelenítő szervünk a máj, amely a vesék segítségével gondoskodik a méregtelenítésről. A kiszűrt méreganyagokat aztán a szervezet, a széklet és vizelet útján kiüríti a testből.

A méregtelenítés egy kis segítség a májunknak ebben a munkában, bár alap esetben a megfelelően működő máj kiválóan elboldogul. Mivel a máj a méregtelenítésben fő szerepet játszik, ezért a máj fogyasztását csak mértékletesen javasolják a szakemberek, a bennük felhalmozódhatott méreganyagok miatt. A méreganyagokat felsorolni hosszú lista lenne, így általánosságban szólva elmondható viszont, hogy érdemes őket elkerülni, illetve mértékletesen fogyasztani. Az egyik ilyen tipikus méreganyag az alkohol, aminek nagyobb mennyiségben való fogyasztása jelentősen károsítja a májat. A másik tipikus méreganyag a gyógyszerek. Az orvosilag indokolatlan és mérték nélküli gyógyszerfogyasztás is jelentős méreganyag terhelést jelent a szervezetnek, tovább terhelve (esetleg károsítva) a májat.

A szakemberek többsége hasonlóan rossz véleményen van, pár méregtelenítési technika alkalmazásáról, amelyek eléggé népszerűek mostanában. Az első ilyen a nyirokmasszázs, amely néhány orvosilag indokolt esetet kivéve teljesen felesleges. A másik a beöntés, amely tönkreteszi a vastagbél hasznos baktériumflóráját (különböző bélproblémákhoz és fertőzésekhez vezethet), valamint a végbél záróizmait (széklet visszatartási problémák jöhetnek létre).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Hozzászólás