Kezdőlap / Testépítés / Testépítés I. – Alapok

Testépítés I. – Alapok

Újabb cikksorozatomban a testépítéssel ismerkedhetnek meg olvasók.
Sokan úgy gondolják a testépítés modern korunk „hóbortja”, pedig a XVIII. század végén jött létre mint sport. Bizony, ez is sport. Bár sokan csak hobbi szinten űzik, elsősorban esztétikai okoktól vezérelve, de a focit sem mindenki profiként csinálja.
A testépítésnek két főbb ága van. Az izomtömeg növelés, és a szálkásítás.
A tömegnövelés, mint a neve is mutatja az izmok felépítését jelenti. Ebben a fázisban intenzív súlyzós edzéseket ajánlanak. Egy kis magyarázat, mi is történik ilyenkor a testben. Az edzés során az izmokban tápanyaghiány lép fel, és apró sérülések keletkeznek. Az izmok a tápanyag hiányt próbálják kompenzálni. Több tápanyagot vesznek fel, mint amennyit leadnak, ezáltal az izomsejtek mérete nő. A terhelést hosszú távon növelni kell. Nagyobb súlyokkal, és nagyobb intenzitással kell végezni a gyakorlatokat. Természetesen ehhez pihenésre is szükség van. Nem szabad egy izmot minden nap terhelni, mert így nem lesz ideje a regenerációra. Ezért ajánlott egy jól kialakított edzésterv szerint végezni az testépítést.
A szálkásítás lényege, hogy a már felépített izmok tónusosak legyenek és kirajzolódjanak. Fontos, hogy a zsírégetés mellett ne essünk ár a ló túloldalára, és a megszerzett izomtömegből ne veszítsünk. Azt azonban le kell szögezni, hogy szálkásító edzés nincs. Régen olyan téves elképzelések voltak, miszerint a szálkásításhoz kis súlyokat, és sok ismétlést kell alkalmazni. Ez azonban nem igaz. A szálkásítás során az étkezési szokásokon kell változtatni, illetve ilyenkor úgynevezett aeorb edzést javasolnak, amely segít a zsír lebontásában. Ezek olyan mozgásformák, amelyek során a testünk nagy izmai egyszerre mozognak, de alacsony intenzitással. A lényeg az egyenletes, monoton edzés. A test nagyon hamar átáll arra, hogy energiaforrásként a zsírokat használja. Fontos azonban, hogy a terhelést megfelelően állítsuk be. A pulzus ne legyen 130 felett a gyakorlatok során, mert akkor már kardio edzésről beszélünk.
A cikksorozat következő részeiben kitérek az különböző izmok fejlesztésére, több -féle edzés módszer leírásával, ám előbb még a következő csikkben a táplálkozást fogom kivesézni, hisz ennek legalább akkora szerepe van a testépítésben, mint az edzésnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply