Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegán édességek – nem csak vegánoknak

Vegán édességek – nem csak vegánoknak

A hagyományos süteményreceptekkel az a legnagyobb baja a vegetarianizmus követőinek, hogy szinte kivétel nélkül tartalmaznak tejet, tojást, margarint, és persze rengeteg cukrot, ami szintén egészségtelen. Íme két klasszikus édesség, vegán formában.

Palacsintatészta

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj
  • szénsavmentes ásványvíz

A hozzávalókból csomómentes, nem túl híg tésztát kavarunk, amit minimum 20 percig állni hagyunk. Ha szükséges, sütés előtt hígíthatjuk még egy kis ásványvízzel. Hagyományos módon sütjük ki, a kész palacsintákat tulajdonképpen bármivel megtölthetjük.

Almás pite
A tésztához:

  • 600g liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 5 ek méz
  • 4 ek citromlé
  • 3,5 dl víz
  • fahéj ízlés szerint
  • A töltelékhez:
  • 4 közepes méretű alma
  • 5 ek méz
  • 60g búzadara
  • fahéj

A tetejére:

  • 1 ek méz
  • 1 ek víz
  • fahéj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a mézet, a fahéjat és a búzadarát. Addig, amíg pihen a keverék, összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, azután egy kisebb és egy nagyobb részre szedjük. A nagyobb darabot a tepsinél kicsivel nagyobbra nyújtjuk, hogy az oldalánál vissza tudjunk hajtani egy kis peremet. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, és a maradék kinyújtott tésztát ráigazítjuk. Összekavarjuk a mézet, a vizet és a fahéjat, majd a tetejére kenjük, és villával megszurkáljuk a tésztát. 35 percig süssük, ekkor vegyük ki, és újra kenjük át a tetejét, és szúrjuk meg ugyanott, ahol az előbb. Tegyük vissza 10 percre. A felszeleteléssel várjunk addig, amíg teljesen ki nem hűl.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás