Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetarianizmus és fajtái

Vegetarianizmus és fajtái

Mint tudjuk, a legfontosabb dolog mindannyiunk számára az egészség. Valaki megrögzötten híve a fogyókúrának, míg mások a jógának, és így sorolhatnánk ezt a végtelenségig, hiszen mindenki magának dönti el, hogy mit tart egészségesnek. Az egészséges életmód egyenlő a táplálkozással, hiszen azok vagyunk, amit megeszünk. Emiatt egyre többen vallják a vegetáriánus életmódot egészségesebbnek, mint a húsfogyasztó, „mindenevő” táplálkozást. Azonban a vegetarianizmusban is vannak különbségek. Egyesek teljesen húsmentesen étkeznek, míg mások csak részben, valakit így neveltek, mások pedig önakaratukból döntöttek emellett az egyre divatosabb életmód mellett.
A vegetarianizmus fajtái:
1. Szigorúan vegetáriánus az, aki tényleg semmilyen húst nem fogyaszt, de elkerüli az állati eredetű tejet, mézet, valamint az állatokon tesztelt kozmetikumokat is.
2. Ovo-vegetáriánusnak számít az, aki nem eszik semmilyen húst, de fogyaszt tojást.
3. A lakto-vegetáriánusok csak tejtermékeket fogyasztanak, húst természetesen nem, de még tojást sem.
4. Ovo-lakto vegetáriánus ember csak a húst mellőzi, azonban ugyanúgy fogyaszt tejet, tejterméket, tojást, és állati eredetű mézet is, mint a nem vegetáriánus társuk.
5. Végül az utolsó csoport a szemi-vegetáriánusok csoportja, akik szívesen fogyasztanak csirkehúst, és halat is, de csak alkalmanként, valamint nem kerülik el a tejes, tojásos ételeket, és a mézet sem.
Persze ezen az öt vegetáriánus étkezési fajtán kívül mindenki saját maga állítja össze az ízlésének megfelelő ételeket, amit kisebb-nagyobb sikerrel be is tart. De mindig vegyük figyelembe hogy ez egy választható életmód, nem pedig kötelező döntés eredménye.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás