Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Hormonproblémák az elhízás hátterében

Hormonproblémák az elhízás hátterében

Sokan, sokféle fogyókúrát kipróbálnak (a villámdiétákon át akár a teljes életmód váltásig), és mégsem jön a várva várt eredmény, ekkor el kell gondolkozni azon, hogy az elhízás hátterében valamilyen egészségügyi probléma áll. Ugyanis a túlsúly kialakulásának hátterében hormonális problémák is állhatnak, amire mindenképpen fényt kell deríteni, mert ez már nem csak külsőségi kérdés, hanem azt jelenti, hogy az elhízás mellett – ami önmagában is egészségügyi problémák forrása – egyéb betegség is jelen van a szervezetben.
Az ember szervezetében női és férfi hormonok egyaránt előfordulnak, de ha ezek nem a normális szinten vannak jelen, akkor elhízást is okozhatnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy az elhízás nem a nőkre jellemző területeken jelentkezik elsősorban, az a férfi hormontermelés zavarára utalhat. A zsírosabb bőr, vagy túlzott szőrnövekedés, ingerültség is tapasztalható, ami esetenként fokozott inzulintermelődéssel jár együtt, akkor az elhízást okozhatja hormontermelési probléma.
Ellenkező esetben, tehát ha túl kevés a férfihormon, akkor a felesleges kilók az amúgy is kritikus pontokat érintik (has, fenék, csípő, comb). Ez a túlzott ösztrogéntermelés a gyermekvállalást nem segíti elő, sőt okozhat menstruációs zavarokat is.
Előfordulhat az is, hogy valaki egyáltalán nem fogyaszt édességet, mégis túlsúly alakul ki nála, akkor ellenőrizni kell azt is, hogy nem a túlzott só fogyasztása okozza a problémákat. Ugyanis, ha túlságosan kívánjuk a sós ételeket, akkor a probléma a mellékvesében termelődő hormonoknál keresendő (ennek plusz tünete lehet még a hasmenés, fejfájás, álmatlanság, hasfájás).
Azaz, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, akkor minél előbb keressük fel háziorvosunkat, aki eligazít a további tennivalók tekintetében, amíg ezek nem oldódnak meg, addig egyik fogyókúra sem lesz hatásos.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás