Kezdőlap / Egészség és fitness / Veszélyes az otthonszülés

Veszélyes az otthonszülés

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint az otthonszülések
Magyarországon kockáztatják az édesanyák és az újszülöttek egészségét, életét. A magyarázat szerint a technikai felkészültség, a kórházsűrűség, a lakásviszonyok, a hiányos infrastruktúra és a mentőszolgálat nehéz helyzete miatt nem megoldott ez a lehetőség.
Magyarországon pillanatnyilag nem adottak az otthonszülés feltételei. Az 1950-es években a csecsemőhalálozás – melynek jelentős része születéskori halálozás – 10% körüli volt. Ez a ráta jelenleg 3–5 ezrelék, mely köszönhető a tudomány rohamos fejlődésének, illetve hogy az anyák a kórházakban megfelelő körülmények között hozhatják világra gyermeküket.
Természetesen jogos és méltányolandó igény a kismamák részéről a szülés harmonikus feltételeinek megteremtése. Ma már a kórházak szülészeti osztályait ezen igények szellemében építik át. Fontos azonban tudni, hogy a szülés bármikor veszélyessé válhat, előfordulhat, hogy a gyermek élete vagy egészsége perceken múlik. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy a kellő orvosi segítség elérhető közelségben legyen. Véleményem szerint az otthonszüléssel a gyermek hosszú távú életminőségét tesszük kockára. Az sem elhanyagolható, hogy a szülés utáni első néhány nap szintén kritikus, ugyanis ilyenkor derülhet fény az esetleges rendellenességekre. Az édesanyák újszülöttjeik társaságában általában 72 órát tartózkodnak a kórházban, s ez idő alatt legalább két alkalommal vizsgálják a gyermeket. Ezeket a vizsgálatokat nem tudják a védőnők és a körzeti gyermekorvosok teljes mértékben átvenni, hiszen ez nem tartozik fő tevékenységi körükbe, előfordulhat, hogy évek, évtizedek óta nem csinálták.
Természetesen az otthonszülésnél is a gyermek érdeke áll az első helyen. Ha a bába a legcsekélyebb jelét is látja a komplikációnak, azonnal kórházba utalja a kismamát.
Nem törvényszerű, hogy mindenki otthon érezze magát biztonságban gyermeke világra hozatalakor. Az otthonszülés egy rendkívül kis réteget érint, Európában egyedül Hollandiában elterjedt, itt 30%, míg a többi országban mindössze 1-2% az arány a kórházi szülésekhez képest. Ennek két oka van: egyrészt meg kell teremteni a feltételeket, másrészt az embernek minden döntéséért felelősséget kell vállalnia.
A saját életét mindenki úgy veszélyezteti, ahogy akarja, de a gyermekét nem szabad. Sajnos a szülések egy részénél előfordulhat olyan szövődmény, ami hirtelen jön, s csak a gyors orvosi beavatkozás mentheti meg a gyermek, illetve az anya életét. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az otthonszülés feltételei a legapróbb részletekig jogilag tisztázottak legyenek. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az otthonszülések kockázata háromszorosa a kórházi szüléseknek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply