Viselkedészavarok

A viselkedés kutatója természetesen olyan problémákkal is foglalkozik, mint a viselkedészavarok vagy a gyermeki viselkedés fejlődésbeli elmaradása. Ugyanakkor ez a rész megadja a választ arra, miért szükséges az Olvasónak az akadémikus pszichológiával töltenie idejét, mielőtt másokon kezdene segíteni. A motiváció, a tanulás, a percepció és hasonlók mind iskolás, akadémikus témák, de meglepően közel állnak a mindennapi jelenségekhez és problémákhoz.
A motiváció zavara mindig fontos tényező a pszichikus megbetegedéseknél, de az emberi motívumok köre széles, és zavaraik is különböző típusúak lehetnek, ezért a pszichikus megbetegedések sem egyformák. Minél többet tudunk a motivációról, annál hatékonyabban segíthetünk a lehangolt vagy szorongó, a fóbiás, illetve üldöztetéses téveszméktől szenvedő betegen. A motívumok köre az alvás és a táplálkozás biológiailag ősi szükségletétől az olyan egyáltalán nem primitív motívumokig terjed, mint a becsvágy vagy a pozitív önértékelés igénye. A pszichés megbetegedések során a táplálkozás és az alvás gyakran szenved zavart, ez azonban többnyire következménye a betegségnek, és nem oka. A szexuális motiváció már összetettebb jelenség. Ennek zavara – ami is gyakran tapasztalható a pszichés megbetegedéseknél lehet ok, és lehet következmény, sőt egyszerre mindkettő. Egyes kutatók, Freud korai nézeteit követve, a szexuális konfliktust tekintették a lelki betegségek fő, sőt egyetlen okának. Ez a nézet ma már szélsőségesnek bizonyul. A zavar valószínűleg mélyebben gyökerező változás következménye.
Amikor a motiváció legmagasabb és legtipikusabban emberi formáihoz érkezünk, mindig komoly problémát jelent eldönteni, hogy a motivációs zavar ok-e, avagy következmény. Étvágytalanság vagy álmatlanság, de akár a frigiditás vagy impotencia is fennállhat anélkül, hogy pszichés zavart jelezne. Az önbecsülés spontán eltűnésével más a helyzet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás