Vízenergia

A föld jelentős részét víz borítja. Az élet nélkülözhetetlen alkotó eleme. Mindig megújuló alternatív energia forrás. A víz évezredeken keresztül alakította építő romboló hatásával a föld felületét folyamatosan átformálva azt.
Már az ókorban is felfedezték, hogy a vizet munkára lehet fogni és az hasznot hozhat. Eleinte a víz munkáját főként öntözésre használták vízkerekek segítségével, majd később vízimalmokat építettek folyópartokra melyek gabonát őröltek. A vízimalmok fejlődése lehetővé tette egyre több iparágban a hasznosításukat.
A vízimalmokat már kovácsműhelyek és fűrészüzemeknél is hasznosítani tudták. A középkorban pedig a textiliparban, bányászatban is fontos szerepet játszott a víz ereje.
Ezt a fajta energiaforrást csak olyan területeken lehet hasznosítani mely természet földrajza lehetővé teszi. A kitermelhető energia nagysága függ a vízerő nagyságától, a folyó sebességétől, esésétől, vízhozamától. A vízerőművek építése nagy anyagi befektetés mely csak akkor térül meg, ha az erőmű nagy esésű, magas vízhozamú folyóra épül, ahol duzzasztógát segítségével a víztömeget felfogják és a turbinákon átvezetik. Hazánkban a folyók esése nagyon kicsi így vízi erőművek építése nem praktikus.

Vízimalom típusok :
Az alulcsapott vízikerék jellemzője a lapátok teljese belemerülnek a vízbe így a természetes vízfolyás forgatja a kereket. Ezt a típust széles körben lehet hasznosítani.
A felülcsapott vízikerék jellemzője, hogy a víz a kerékre egy csövön vagy csatornán keresztül érkezik magasról és ez mozgatja meg a kereket.
A középen csapott vízikerék jellemzője, hogy a víz hasonlóan a felülcsapotthoz egy csatornán keresztül érkezik, de a keréktengelyénél vezetik rá a lapátokra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás