Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Vízisikló Natrix natrix jellegzetességei

Vízisikló Natrix natrix jellegzetességei

Jegyei: nagy, izmos sikló, ovális, a nyaktól élesen elhatárolt fej, nagy szem, kerek szembogár, feltűnően ormós testpikkelyek
és hosszú farok jellemzik. Színezete a szürke valamely árnyalata, ritkán barnás. A vízisikló lehet mintázatlan, lehetnek hátán és oldalán fekete foltok, és ezekhez párosulhatnak világos hosszanti csíkok is. Fején rendszerint egy többé-kevésbé feltűnő, jellegzetes rajzolat látható, amely a szem mögött kétoldalt egy-egy fehéres, sárgás vagy narancsos, feketével körbeszegett, félhold alakú foltból áll. A has feketén kockás, piszkosfehér vagy sárgás. A hímek 70-75, a nőstények 85-90 cm-re nőnek; olykor 150 vagy akár 200 cm-t is elérhetnek. Elterjedése: a vízisikló szinte egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában előfordul. Írországból és számos földközi-tengeri szigetről hiányzik. Ezen az óriási területen belül 9 alfaja fordul elő, amelyek elsősorban színezetük alapján különíthetők el. Magyarországon szinte minden víz mellett, de a vizektől távolabb is megtalálható.
Élőhelye: a vízisikló különösen gyakori a nádasokkal és bokrokkal szegélyezett kisebb-nagyobb tavaknál és pocsolyáknál: előfordul azonban mocsarakban is, és az sem ritka, hogy kiszáradt kőfejtőkben és kavicsgödrökben telepszik meg. Főként a síkságokon él, de helyenként messze felhatol a hegyekbe is, még 2400 m-en is meg lehet találni.
Életmódja: a vízisikló kizárólag nappal aktív. Éjszaka búvóhelyére húzódik, és ott pihen összetekeredve. Már kora reggel elindul – a hajnali hűvöstől még kábultan -, hogy napozzon egyet. Különösen a délelőtti és a délutáni órákban mozog sokat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply