Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A beteg gyermek táplálása

A beteg gyermek táplálása

A beteg gyermek etetése
A legtöbb lázas gyerek nem kíván és nem is tud enni, ezért sohasem szabad erőltetni az evést. Amennyiben bőséges mennyiségű folyadékhoz jut, két-három napig jól kibírja élelem nélkül. Betegsége elmúltával visszatér az étvágya. Amint ez bekövetkezik, engedjük, hadd lakmározzon kedvére.
Ha már megjött az étvágya, nem kell alapvetően szükségesnek vélt ételekkel traktálni, ilyen ételek ugyanis nem léteznek. Inkább feledkezzen el kissé az anyuka a nevelési előírásokról és adja lábadozó gyermekének kedvenc ételeit, még akkor is, ha ezzel kissé elkényezteti. Érzésem szerint nem áll fenn annak veszélye, hogy a különleges bánásmód miatt, amiben a gyerek betegsége alatt részesült, rossz szokásokat vesz fel, ha tisztában van azzal, hogy gyógyulása után vissza fog térni a normális életrendhez.
A beteg gyerek itatása
A beteg gyerek kevés étellel is megvan, nagyon fontos viszont, hogy minél többet igyon. Szervezetének pótolnia kell az izzadással, hányással vagy hasmenéssel elvesztett folyadékmennyiséget. A gyerek testsúlyát alapul véve, lázas állapotban kilogrammonként legalább 100-150 milliliter folyadékot kell minden nap meginnia. Hányás vagy hasmenés esetén a mennyiséget kilogrammonként 200 milliliterre kell felemelni. Buzdítsuk a gyermeket arra, hogy ha keveset is, de minél gyakrabban – legalább félóránként – igyon. Nagyobb gyermeknél célravezető az ágya mellé tenni kedvenc italát, s gyakorta figyelmeztetni, hogy kortyintson egyet belőle. Szőlőcukrot tartalmazó, szénsavas italok nem ajánlatosak, tápértékük nincs, szükségtelenek, esetenként károsak szervezete számára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás