Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / A bizonytalanság kihívása: megoldás a szorongásra

A bizonytalanság kihívása: megoldás a szorongásra

Miért aggódunk?
Az aggodalom vegyes érzéseket vált ki belőlünk. Egyrészt zavar bennünket – nem tudunk aludni, nem tudjuk a negatív gondolatokat elűzni. Másrészt ezeknek az aggodalmaknak van értelmük. Miért is? Például azt gondolhatjuk, megoldást fogunk találni, vagy hogy nem akarunk elsiklani valami fontos fölött. Hogy ha kicsit tovább gondolkodunk, kisütünk valamit. Hogy nem akarjuk hogy meglepetés érjen bennünket, és felelősségteljesek akarunk lenni.
Nehéz feladni aggodalmainkat, mert bizonyos értelemben hasznunkra is válhatnak.

1) ötletek: fogadjuk el a bizonytalanságot

A szorongás és az aggodalom esetében nagy szerepet játszik az, hogy valaki nem tudja elfogadni a bizonytalanságot. Tudnia kell 1oo százalékra biztosan, hogy mi fog történni. A szorongók nem bírják elviselni a kétségeket vagy a nem megjósolható dolgokat. Az aggodalom olyan színben tűnik fel, mintha meg tudná mondani, mit tartogat a jövő, mintha segítene elkerülni a nemkívánatos meglepetéseket. A gond az, hogy nem így működik.
Azon töprengeni, hogy mi minden alakulhat rosszul, nem tesz semmit előre jósolhatóvá. Az illúzió, ha valaki azt gondolja, biztonságban van, ha aggódik. Ha valaki arra koncentrál, hogy mi rossz történhet, az nem fogja a rosszat visszatartani attól, hogy megtörténjen. Ellenben a szorongót megfosztja attól, hogy a jelen jó dolgainak örüljön. Aki tehát meg akar szabadulni a szorongástól, le kell győznie azt az elvárását, hogy minden előre megmondható legyen.

A bizonytalanság kihívása: megoldás a szorongásra
Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket. Lássuk, hogy meg tudjuk-e érteni, milyen hátrányai vannak és milyen problémákat okoz az, ha nem tudjuk elviselni a bizonytalanságot.

Lehet az életben mindenben biztosra menni?

Milyen előnyei és milyen hátrányai vannak annak, ha bizonyosságot akarunk. Hasznos számunkra vagy haszontalan?
Előre megjósoljuk, hogy valami rossz fog történni, csak azért, mert bizonytalan? Ésszerű dolog, ha ezt tesszük? Milyen esélyünk van rá, hogy pozitívan vagy semlegesen jövünk ki valamiből?
Lehetséges úgy élni, hogy csak kevés esélye van annak, hogy valami rossz történik?

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a mentáltréning?

A mentáltréning a „mentális” és a „tréning” fogalmakból áll. A tréningezés arra irányul, hogy jobb …

Leave a Reply