Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / A szorongás elhalasztása

A szorongás elhalasztása

Nagyon nehéz mindennapi életünkben hatékonynak lenni, amikor a szorongás és az aggodalom uralja a gondolatainkat. Amikor abba akarjuk hagyni az aggódást – nem megy, vagy legalábbis nem sokáig.
Pár pillanatig sikerül, de az aggodalmas gondolatokat örökre mégsem tudjuk elűzni, újra csak erősödnek. Ez mégsem jelenti azt, hogy nincs mit tennünk ellenük! Csak egy másféle megközelítésre van szükségünk. Ahelyett, hogy teljesen elnyomnánk az aggodalmunkat, tanuljuk meg elhalasztani későbbre.
Hogyan halasszuk el az aggodalmainkat?
Teremtsünk egy “aggodalmas időszakot” magunknak. Válasszuk ki az időpontot és a helyet az aggódásra. Legyen ez minden nap ugyanabban az időben, mondjuk a nappaliban délután 5:oo és 5:2o között. Legyen elég korán ahhoz, hogy nem elalvás előtt tegyen bennünket szorongóvá! Ezalatt az idő alatt amiatt aggódunk, ami miatt akarunk és ami eszünkben van. A nap többi része legyen aggódásmentes!
Halasszuk el az aggodalmunkat! Ha valami szorongás tör ránk nap közben, írjuk fel egy papírra, mi az, és vegyük elő a megszabott időnkben. Emlékeztessük magunkat, hogy bőven ráérünk később aggódni, nem kell most azonnal. Addig folytassuk csak tovább azt, amit csináltunk.
Menjünk végig a listánkon az aggódásra szánt időnkben. Ha még mindig bánt valami bennünket a felírtak közül, nyugodtan aggódjunk miatta, de csak addig, amíg le nem járt a rá megszabott időnk! Ha nem találjuk már fontosnak azt, amit felírtunk, akkor rövidítsük le az aggodalmas időszakot, és érezzük jól magunkat.
Az aggodalmaink elhalasztása azért hatásos, mert leszoktat minket arról, hogy a jelenünket folyton elrontsuk. Ahogyan megtanuljuk elhalasztani az aggodalmainkat, nagyobb önuralomra teszünk szert.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply