Kezdőlap / Csontritkulás / A csontleépülés természetes folyamat

A csontleépülés természetes folyamat

Egy ember szervezete 30 éves koráig évente 1%-kal több csontszövetet termel, mint amennyit veszít. A 40. évtől kezdve ez az arány megfordul.
A csontritkulás nem betegség, sokkal inkább az öregedéssel járó folyamat, ami leginkább a nőket érinti. A csontveszteség legnagyobb része a gerincoszlopban, a végtagokban, legfőképp az alsó végtagokban és a csípőben a legjelentősebb. Ezért az idősebb nők hajlamosak a csípőtáji csonttörésekre, például a combnyaktörésre.
De a csontritkulás a férfiakat sem kíméli.
A legújabb kutatások kimutatták, hogy a csontritkulásnak genetikai okai is vannak. Az bizonyos, hogy azok a nők, akiknek anyja csontritkulásban szenvedett, különösen gyakran érintettek. További kockázati tényező a vékony testfelépítés, a mozgáshiány, a hosszú ideig tartó gyógyszerszedés valamint a túl sok nikotin. No meg nem utolsó sorban, de az alkohol is elősegíti a csontveszteséget.
De lehet késleltetni is a csontritkulást. Mégpedig sok kalciumot kell szedni, olyan ételeket kell fogyasztani, amik kalciumot tartalmaznak, például a sajt, a zsírszegény tej, a saláták, a fűszernövények, a zöld színű zöldségek, a csonthéjasok és az ásványvíz. Kerülendő a kalciumot elvonó zsír, az alkohol és a foszfátok.
És megemlítem a mozgás, a torna fontosságát is. A korán elkezdett edzés, izomedzés (futás, úszás, torna) erősíti a csontokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Leave a Reply