Kezdőlap / Egészség és fitness / A reggeli fáradság okai és leküzdése

A reggeli fáradság okai és leküzdése

Kora reggel van, még szívesen aludnánk tovább, de az ébresztőóra hangos csörgése kiűzi az álmot a szemünkből. Nincs mese, fel kell kelni, munka van! Míg a felnőtt emberek egy része ilyenkor lemondóan felkel, a másik felük mérgesen lenyomja a vekkert és csak öt percet is, de pihen még. Végül aztán mégis csak fel kell kelni, és fáradtan bár, de készülődni kell. De mi az oka a reggeli fáradtságnak és hogyan lehet ez ellen tenni?
Korábban kellene lefeküdni – mondanák sokan, de valószínűleg mindenki tisztában van vele, hogy bármikor is feküdtünk le, reggel akkor is álmosak vagyunk, hiszen éppen az álmunk közepén vert föl az óra. Ez a hirtelen megszakítás egyébként sok szakember szerint roppant egészségtelen, de nemigen tehetünk ellene.
A másik oka a reggeli fáradtságnak az anyagcsere folyamatok lelassulásával magyarázható. Éjjel, mikor alszunk, anyagcsere-folyamataink lelassulnak, így reggel nagyon fontos az anyagcsere felgyorsítása. Bár fáradtságra az első és leggyakoribb gyógymód a reggeli kávé, melynek valóban van élénkítő hatása a koffein lévén és gyorsan ki is fejti hatását; nem ez az egyetlen. Egy nem túl bőséges, de egészséges reggeli, kiegészítve egy hosszú kávéval talán jobb lehet, mint az éhgyomorra elfogyasztott erős fekete.
A legtöbb ember reggel nem kíván sokat enni, de bizonyos mennyiséget mindenképp magunkhoz kell venni. Számos reggeli keksz, müzli, müzli szelet kapható, melyek gabonákban gazdagok. Ezután egy kiadós hosszú kávé éppen eléggé eltelít és segít felgyorsítani az anyagcserét. Ha pedig gyorsabb lesz az anyagcsere máris élénkebbek, frissebbek lehetünk.
Ezért ne felejtsünk el reggeli mindig enni valamit és rá inni egy pohár gyümölcslét, vagy tejes italt. Hogy a nap előrehaladtával is megőrizzük lendületünket, gondoskodjunk megfelelő folyadékellátásról, a javasolt adag napi 8 pohár.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás