Kezdőlap / Állatok / Rovarok / A darazsak és a méhek kolóniája

A darazsak és a méhek kolóniája

Az állatrendszertan több mint tízezer különböző darázsfajt ismer, ezek életmódjuk alapján számos csoportba sorolhatóak. Sok darázsfaj kolóniákban él, de léteznek magányos életmódot folytató fajok is.

A darázstelepek minden évben új életet kezdenek. Ősszel a sejtekben bizonyos lárvák különleges táplálásban részesülnek, s ezek nem dolgozóvá, hanem vagy királynővé, vagy hímmé fejlődnek. Ők azután kiválnak a kolóniából, párzanak, s a királynő keres egy alkalmas helyet, ahol téli álomra térhet. A dolgozók mind elhagyják a fészket, és a hímekkel együtt elpusztulnak a tél folyamán, a királynők azonban életben maradnak, és tavasszal új kolóniákat alapítanak.

A mérsékelt égövben a redősszárnyú darazsak, köztük a szárnyas dolgozók, a nyári hónapokban telepeket alkotnak. Ezek a fajok igen bonyolult szerkezetű fészket építenek, amely sokszor papírszerűvé rágott és visszaöklendezett növényi anyagokból készül. A fészekben a fiatal darazsak azokban a sejtekben fejlődnek, amelyeket a dolgozók egyenesen számukra készítenek. a sejtekbe lerakott táplálékon élnek, s kifejlett darázs korukban dolgozókként élnek tovább.

A darazsakhoz hasonlóan a méheknek is számos fajuk van, többségüket azonban nem soroljuk az államalkotó rovarok közé. Csak a nagyobb termetű poszméhek és a mézelő méhek tartoznak ide. Ezek a fajok kolóniákat alkotnak, a mézelő méh pedig többnyire ember készítette kaptárokban él. Egy-egy kaptár nagyszámú terméketlen dolgozónak, valamint szárnyas nőstényeknek, egy királynőnek és kevés hímnek (herének) ad szállást.

A méhek egyebek között abban különböznek a darazsaktól, hogy szájszervük a nektár szívására ás nyalására módosult. Hátsó lábukon is különleges módosulást láthatunk, ez a pollen megtapadását segíti. A virágot meglátogató méh szőrös testére tapadó polleneket a lábán lévő elágazó szőrökkel lekaparja a lábán lévő kosárba. Amikor visszatérnek a kaptárba, a pollen a lábáról az egyik lépsejtbe kerül, és ott tartalék eledelül szolgál a család számára.

A kaptárba visszatérő még sokszor bonyolult táncot mutat be. Táncát a többi még árgus szemekkel figyeli. A tán szigorúan meghatározott elemekből épül föl, és a nézők nemcsak azt tudhatják meg belőle, hogy milyen táplálékforrást talált a táncoló, hanem hogy miként juthatnak el oda. A méhcsalád télen a nyári hónapokban összegyűjtött élelmet éli fel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Euszocializáció a rovartársadalomban

A közönséges lódarázs (Vespa crabro), a méhek (Apis mellifica), a társas darazsakhoz, a hangyákhoz vagy …

Leave a Reply