Kezdőlap / Állatok / Rovarok / A termeszek

A termeszek

A termeszek faja egyike a nagy államalkotó rovaroknak, persze nem minden termeszfaj épít várat, de a várépítő termeszek egyszersmind államaik bonyolultabb felépítéséről is nevezetesek. A termeszek társadalmának tagjait hímek, a peterakás feladatát ellátó királynő, valamint a fészkeket építő és a kolóniát védelmező szárnyatlan dolgozók ezrei alkotják.

A dolgozók egy része sok fajban katonává módosul, s kizárólag őrző-védő szolgálatokat lát el. A katonákat és a királynőt a dolgozók látják el élelemmel – ők gyűjtik be és szállítják a fészekhez az ennivalót. Ha egy termeszvár valahol megsérül, katonák lepik el azt a helyet, és megvédik a telepet a ragadozóktól, amíg a dolgozók el nem végzi a helyreállítási munkálatokat. A katonák egy részének hatalmas állkapcsa van, mások keskeny ormányukon ragacsos váladékot lövellnek ki magukból.

A termeszek egyik csoportjában a kolónia védelmezőinek önfeláldozása igen magas szintre fejlődött. Ha például hangyák támadják meg fészküket, a helyszínre siető katonák némelyike levegőt nyelve annyira felfújja magát, hogy végül kipukkad, s testével elzárja a járatot a királynő vagy az utódok elől. A szétpukkanó termeszekből rájuk fröcsögő vér és béltartalom még jobban megnehezíti a támadók dolgát. Ezek a termeszek a szó szoros értelmében életükkel és vérükkel védelmezik a telepet.

A dolgozó termeszek gondoskodnak a nőstény által lerakott petékről, s ők etetik és nevelik fel a kikelt utódokat is. Az egész telep rendkívül jól szervezett, nyüzsgő nagyvároshoz hasonlít. Az év bizonyos szakaszaiban termeszrajok tűnnek föl; szárnyas hímek és nőstények, amelyek arra készülnek, hogy új kolóniát alapítsanak. A nőstény párzás után levedli a szárnyát, és az új telep létrehozása érdekében azonnal nekilát a peték lerakásához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Euszocializáció a rovartársadalomban

A közönséges lódarázs (Vespa crabro), a méhek (Apis mellifica), a társas darazsakhoz, a hangyákhoz vagy …

Leave a Reply