Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A hüllőkirály

A hüllőkirály

A különleges Indonéz világ fényét emeli a dinoszauruszok utolsó leszármazottja, a komodóis sárkány. Az óriás méretű gyík élőhelye egyre inkább emberlakta hellyé vált, így gyakran előfordul, hogy emberekre támadnak. A sárkány 2-3 méteresre nőhet, és körülbelül 70 kg-ot nyom, húsevő életmódja miatt, a legnagyobb ragadozó a Komodo-szigeteken. Gyorsasága és a mérgező nyála segíti a zsákmány szerzésben. Agresszív állat, de a gyíkokra jellemzően szeret békében sütkérezni, jellemzően csoportokban fordul elő.
A gyíkkedvelőknek jó hír, hogy nem kell elutazni Komodo-szigetére, ha a gigantikus hüllőt látni szeretnénk, ugyanis már országunkban is megtalálhatjuk. Egy hím és egy nőstény érkezett 2010-ben a Nyíregyházi Állatkert falai közé.
Különlegességük még az állatoknak, amit állatkertekben figyeltek meg, hogy képesek a szűznemzésre, ami azt jelenti, hogy képesek a nőstény állatok, hím beavatkozása nélkül utódot a világra hozni. Ez a szaporodási forma, alacsonyabb rendű állatoknál jellemző, mint például a tetvekre. Viszont magasabb rendűekre nem jellemző. Talán ez a képességük vagy hajlamuk segített abban, hogy ma is fennmaradjak. A szűznemzésből származó utód, minden esetben hím lesz, így a következő generáció már a megszokott hím-nőstény párosodásból jön létre.
Ezek a gyíkok hatalmas túlélők, már a szaporodás módjuk is bizonyítja, sok zoológus gondolja úgy, hogy a varánuszok a szárazföldi krokodiloknak felelnek meg. Hasonlóság ugyan van közöttük, de mégis jelentős különbség van közöttük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Hozzászólás