Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / A jóga öt alapelve

A jóga öt alapelve

A jóga alapvetően három pillérre épít, ezek a következők:
– ászanák, vagyis pózok
– pránájáma, vagyis jógalégzés
– és a meditáció.

A gyakorlatok végzése során, tudatossá tett légzéssel, befelé figyeléssel a mindennapi élettől hajszolt ember képessé válhat arra, hogy valódi belső békére tegyen szert, testileg és lelkileg is kiegyensúlyozottá, egészségesebbé váljon.

Az öt alapelv:
1.) Helyes testgyakorlás
a jógapózok, ászanák a test fizikai állapotára hatnak, kitartó gyakorlásukkal erősebbé válik a gerincoszlop, a hátfájásnak is búcsút inthetünk, izmaink rugalmasabbak lesznek, vérkeringésünk frissül.
2.) Helyes légzés
A légzés tudatosítása, lelassítása révén az ember képessé válik a befelé figyelésre, a külvilág kizárására. Ennek következtében ura lesz saját elméjének, életének is.
3.) Helyes relaxáció
Ha tökéletesen végezzük, legyengült szervezetünket feltöltheti; lelki, szellemi kimerültségünknek búcsút inthetünk. A helyes relaxáció során az ember nem használ fel pránát, azaz életenergiát.
4.) Helyes táplálkozás
A természetes, könnyen emészthető ételeket értik ez alatt, különösen a vegetáriánus étkezést preferálják. A mai kor embere elhajlott a gyorséttermek, a fogd-és-vidd típusú ételek felé, melyek kalóriát tartalmaznak ugyan, de a tápértékük igen csekély.
Végül, de nem utolsósorban:
5.) Pozitív gondolkodás és meditáció
Az önmagunkra figyelés alatt a lélekben, a tudatban olyan – számunkra azonnal nem is érzékelhető – folyamatok indulnak be, melyek hasznát majd a való életben, problémáink megoldásában, a konfliktushelyzetek higgadtabb kezelésében érhetjük tetten.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply