Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / A korai kérdések megválaszolásának pontos fontossága

A korai kérdések megválaszolásának pontos fontossága

A tehetséges gyermekek jó alvók, ezúton nyerik vissza a napközben kimerített, de a következő napon újra szükséges magas energiaszintet.
Noha a nagy tehetségű gyermekek az őket különösen érdeklő dologra koncentrálnak és feladattudatuk is erős, egyidejűleg más dolgokkal is tudnak foglalkozni. Ez annak köszönhető, hogy az információk felvétele és feldolgozása esetükben nagyon jó hatásfokú. Ezt a figyelemmegosztást a szülők és a tanítók sokszor felületességnek minősítik.
A hitünő emlékezet és az érdeklődés széles köre mellett gyakran különlegesen fejlett humorérzékkel is rendelkeznek. A figyelmes felnőttek már kettő-négyéves gyermekektől hallhatnak szóvicceket, amelyeket a gyermekek hang- és szókombinációkból csinálnak (pl. „ez nem fürdőruha, hanem ruhafürdő”). Az idézett példát egy két és fél éves kisleánytól hallottuk.
A tökéletességre való törekvés (perfekcionizmus) és az erős hajlam arra, hogy a gyermek mindent a maga módján csináljon, sok szülőt és pedagógust a kétségbeesés szélére sodor. Az „i-re feltenni a pontot”, ez a tehetség szemében teljesen természetes dolog. A tökéletességre való törekvés számlájára írható valószínűleg az is, ha a nagy tehetségű gyermek később kezd el beszélni, de akkor aztán hibátlanul; nehéz mondatokat alkot, a többes számot és az igéket is helyesen használja, – és mindezt mondjuk kétéves korában.
A nagy tehetségű gyermekek már igen korán, nemegyszer már 3-4 éves korukban az élet dolgairól gondolkoznak, és ezzel kapcsolatban lényegi kérdéseket tesznek fel.
Mindent akarnak tudni az ember származásáról, de arról is, hogy mi lesz a halál után. Gyakran a dinoszauruszok, vagy a csillagászat iránt érdeklődnek, valószínűleg az ember (és saját maguk) eredete iránti érdeklődés megnyilvánulása a „Honnan jöttünk?” és Hova megyünk?” kérdése. Esetleg később az is feltevődik bennük, hogy az élet tulajdonképpen értelmetlen. Az ilyen gondolatok öngyilkossági szándékot és próbálkozást indukálhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy tárgyilagosan, de körültekintően informáljuk őket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás