Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Nádi varangy jellegzetessége

A Nádi varangy jellegzetessége

A közepes nagyságú, erőteljes alkatú varangy, többnyire 6-7, ki-vételesen akár 8 cm hosszú is lehet. Háta közepén vékony, legtöbbször sárgás, de gyakran fehéres vagy vöröses vonal fut végig, a szemektől indulva egészen a kloákáig. Ez a sáv csak ritkán hiányzik, ezért nagyon jó faji bélyeg. A hát egyébként barnás, szürkésbarna vagy kissé zöldes színű, elmosódott, sötét foltokkal. Mintázata a zöld varangyénál kevésbé markáns. Tarkóján a fültőmirigyek közel párhuzamos lefutásúak, nem tartanak szét hátrafelé, mint a barna varangynál. Szembogara vízszintes rés; szivárványhártyája aranyszínű alapon ezüstös fényben csillog. Kicsiny dobhártyáját gyakran alig lehet meglátni. Egész hátát kisebb-nagyobb, piros pontokkal díszített szemölcsök borítják. Hasi oldala sárgásszürke, időnként kissé foltos. Jellemzők még a nádi varangyra rövid, erős lábai is, amelyekkel a többi varanggyal ellentétben nem ugrálni, hanem meglepő fürgeséggel futni szokott. Alkonyatkor megfigyelve, mozgása néha szinte egérszerűnek tűnik.
A hímeknek a torok tájékán nagy hanghólyagjuk van, amely hangadáskor léggömbszerűen felfújódik. Énekük rövid, 1-2 másodpercig tartó „errr…”trillákból áll. Rendszerint több hím szól egy kórusban, szélcsendes éjszakákon akár egy kilométerről is hallani őket. A zöld varangytól eltérően, amelynek hangja először emelkedik, végül ereszkedik, a nádi varangy végig egy hangon énekel, és hirtelen fejezi be. Nászidőben a hímek első három kézujjának belső és felső oldalán bőrgumók nőnek. A nőstények általában egy kicsit nagyobbak a hímeknél.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply