Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A rák igenis megelőzhető!

A rák igenis megelőzhető!

A táplálkozástudomány előrehaladtával a szakértők konszenzusra jutottak abban, hogy a rák az életmóddal összefüggő betegség, tehát megelőzhető. Az étrend és a rákos betegségek összefüggését jó néhány éve gyanítják már. Ez a gondolat onnan ered, hogy sok más étrendi hiánybetegséggel sikerült leszámolni a hiányzó létfontosságú tápanyagok pótlásával.
Jó példa erre a skorbut (olyan betegség, melynek tünetei között feltűnnek a fájó ízületek és a gyengeség), mely általánosan elterjedt betegség volt a tengerészek, felfedezők és minden olyan embercsoport körében, akiknek étrendjében hosszú ideig hiányzottak a friss ételek. Bár manapság ritkán fordul elő, az 1700 előtti időszakra jellemzőek voltak a katasztrofális méretű skorbutjárványok. 1498-ban, amikor a Jóreménység-fokát körülvitorlázta, Vasco da Gama például szemtanúja volt annak, hogy 160 fős legénységének egynegyede a skorbut áldozatául esett.
Csak a tizenhatodik század végén, egyik csendes-óceáni utazása során, figyelte meg Sir Richard Hawkins, hogy a bennszülöttek savanyú narancsot és citromot használnak a skorbut gyógyítására. De az európai orvostudomány vaskalapos művelői ezután újabb kétszáz évig hallani sem akartak erről az egyszerű gyógymódról. Dr. James Lind, a Királyi Haditengerészet Kórházának egyik sebésze, 1754-ben írt egy értekezést a skorbutról19, melyben beszámolt a citrom és a narancs megelőző és gyógyító hatásáról. Újabb fél évszázadba tellett, míg Európa orvosai elfogadták, hogy a skorbutot az étrendi hiányosság okozza, és volt elég bátorságuk annyira egyszerű valamit felírni gyógyszerként, mint a citromlé.
Az ember esetleg párhuzamot vonhat a skorbut és a modern idők „tengerészátka”, a rák között. Ha Hawkins állítólagos bizonyítékát és Lind lényeglátó megfigyeléseit komolyan vették volna, sok-sok életet megmenthettek volna. Mégis több mint kétszáz év kellett ahhoz (1593-tól 1800-ig), hogy az orvostudomány elismerje: a skorbut megelőzéséhez egyszersmind gyógyításához semmi szükség sincs valami kimondhatatlan latin nevű, bonyolult szerre, csupán a napi étrend egyetlen egyszerű összetevőjére – a citromlére! A skorbut példája azt is cáfolja, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok pusztán csak századunk divathóbortjai lennének.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás