Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A régi új energia

A régi új energia

A megújuló energiaforrás hivatalos meghatározása szerint olyan energia, amely a természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy állandóan megújul, újratermelődik.
Ezek lehetnek a szél-, a nap-, vízenergia, vagy a geotermikus energia, és a sor itt még nem ér véget. Léteznek olyan megújuló energiaforrások, melyekről még nem is hallottunk, és higgyék el, van olyan is, ami elég gusztustalanul hangzik ahhoz, hogy bővebben foglalkozzunk vele.
Az ún. fosszilis energiaforrások, amelyek például a földgáz, vagy a kőolaj, nem megújuló energiaforrások, hiszen mennyiségük véges, és nem hallottunk még olyanról, hogy a régi, már nem működő olajtelepeken újra lehetne dolgozni, mert a kibányászandó anyaggal újra tele lett a bánya vagy a terület, ahol a fúrásokat végezték.
Tekintve, hogy egyre több fórumon olvashatunk, hallhatunk arról, hogy egyre kevesebb a kőolaj, földgáz, az emberek egyre inkább a régi, jól bevált és kimeríthetetlen energiák kiaknázása felé fordulnak.
Gondoljunk csak arra, hogy nagyanyáink fával fűtöttek, a vitorlás a szél segítségével juttatta el az embereket, és portékáikat ahova csak kívánták.
A mai kor technikájával lassan visszatérünk a természetbe. Egyre több ház tetején lehet napkollektort látni, a kertekben pedig szélmalmokat. Ez nem csak költségcsökkentő megoldás, de védi is a természetet. Az emberek már megértették, hogy nem lehet a végtelenségig pazarolni, és hogy nem lehet büntetlenül szennyezni a környezetet. Fel kell ismernünk, hogy visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatunk el, ha nem figyelünk eléggé környezetünkre, és így az életet biztosító Földünkre.
Ma már támogatással is fedezhető a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések nagy beruházási költségének egy része. Az viszont vitathatatlan, hogy használat közben lényegesen költségkímélőbb ez a megoldás, mint a fosszilis energiaforrások bármelyike.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Leave a Reply