Kezdőlap / Divat-szépség / A samponok tartalmazhatnak káros összetevőket is

A samponok tartalmazhatnak káros összetevőket is

A hajápolási termékek nagyon sok szintetikus és petrolkémiai anyagot tartalmaznak, amelyek bizonyítottan allergének, és talán mérgezők is. Az FDA ezek közül az összetevők közül sokat biztonságosnak ítél, mert a használt mennyiség – főleg a samponokban – annyira kicsi, hogy nem ártalmas. Másrészt a terméket alaposan ki kell öblíteni a hajból, így az csak nagyon rövid ideig érintkezik a fejbőrrel. A kutatások nem szólnak arról, hogy ezeknek a szintetikus anyagoknak hosszú távon milyen káros hatásuk lehet az emberre, gyártásuk pedig a környezetre.
Mivel nagyon sok kémiai anyag hatásának vagyunk kitéve, a velük szembeni érzékenység járvánnyá kezd fajulni. Ha szintetikus kémiai anyagokat tartalmazó sampont és balzsamot használunk, nagyon fontos az alapos öblítés, hogy ne maradjanak a fejbőrön kémiai anyagok.
A következőkben kiemelt alapanyagok a hajápoló termékek gyártásánál a legelterjedtebbek. Ezek átolvasása vásárláskor segítséget nyújthat az összetevők értékelésénél.

OCAMIDE DEA, MEA VAGY MIPA
Ezeket a szintetikus felületaktív anyagokat szappanokban és samponokban használják. Gyakran csak „kókuszdió-származékként” utalnak rá. Magas koncentrációja allergiát válthat ki. A rákkeltő anyagok hatékony osztályával, a nitroszaminokkal is szennyeződhet. Ha nitroszamint létrehozó anyagokat tartalmazó termékek használata mellett döntünk, győződjünk meg arról, hogy a termék A- és C-vitamint is tartalmaz-e, mert ezek gátló közegként szolgálnak.

IMIDAZOLIDINIL-UREA ÉS DIAZOLIDINIL-UREA
Ezek az általánosan használt tartósítók fertőzésgátló és dezodoráló hatásúak, viszont az American Academy of Dermatology kimutatta, hogy a bőrgyulladás első számú okozói (kiütések is megjelenhetnek a bőrön, ami veszélyes is lehet). Vigyázzunk, hogy a szemkörnyék érzékeny bőrére ne kerüljön!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás