Kezdőlap / Egészség és fitness / A sport és a helyes légzés

A sport és a helyes légzés

Az aktívan sportoló emberek számára elengedhetetlen, hogy elsajátítsák a helyes légzéstechnikát, ami könnyebbé teszi a sportolást, és javítja a teljesítményt is. A hasi légzés kifejezett javulást tud előidézni, ha tudatosan alkalmazzuk.
Az ember teherbíró képessége nagyban függ a felvett oxigén mennyiségétől, ahogy az egészséget és az általános közérzetet is képes befolyásolni. Erre a legjobbak az orrlégzéses gyakorlatok. Megtanulása a következőképpen történhet: egymás után sokszor, szaggatottan kell beszívni a levegőt az orron keresztül, majd hosszan, ugyancsak az orron át kifújni. Ha ezt naponta rendszeresen gyakoroljuk pár percig, nagyot fejlődik a szervezetünk oxigénfelvevő képessége, javul az állóképességünk és a teljesítményünk. Ne lepődjünk meg, ha eleinte egy kis mellkasi izomláz is jelentkezik, ugyanis ezáltal fejlődnek ki a speciális mellkasi izmok, amiknek hatására a tüdő nagyobb fokú kihasználása lesz lehetséges.
A fokozottabb energiát igénylő sportágakban a maximális erőfeszítés alapvető feltétele a préselő légzés, amikor a tüdőben lévő levegőt visszatartva megfeszítjük a kilégző izmokat, zárt gégefedő mellett. Így megváltozik a vázizomzat tónusa, ami által kedvezőbbek a testünk feltételei a nagyobb erőfeszítés elvégzéséhez.
Hosszabb időtartamú, azaz 8-10 percnél hosszabb tevékenységek, mint a futás, kerékpározás során az oxigén felvétele aerob módon történik, vagyis az izmok energia- és oxigénellátása teljes egészében légzés útján következik be. Egészen rövid, kevesebb, mint 2 perces terhelések esetén a szervezetünk elsősorban anaerob (azaz oxigén nélküli) anyagcsere-folyamatokat vesz igénybe, hiszen az ilyen rövid idő alatti mozgások energiaszükségletét az izmokban eltárolt glikolén lebontása és tejsavvá alakítása is bőven fedezi. A 2-8 perc közötti tevékenységek energiaellátása részben aerob, részben anaerob módon megy végbe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás