Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A török és a lemezujjú gekkó

A török és a lemezujjú gekkó

Török gekkó
Jegyei: láthatóan karcsúbb a nála termetesebb fali gekkónál, de ahhoz hasonlóan hátát és farkát feltűnő, hosszanti sorokba
rendezett bőrdudorok borítják. Hátoldala enyhén áttetsző sárgás, világosbarna vagy barnás rózsaszínű, sötét, eltérő méretű pöttyökkel, amelyek a farkon keresztsávokba mennek át. Karmos ujjainak alsó oldala 2 sor tapadókoronggal van ellátva, amelyek nem érnek el az ujjhegyig. Szembogara függőleges; hasa világos. Teljes hossza 80-100, ritkán 120 mm. Elterjedése: a Földközi-tenger országaitól és szigeteitől a Vörös-tenger partvidékén át Elő-Ázsiáig, dél felé Kenyáig. Élőhelye: lakatlan és lakott épületek, de embertől távoli, sziklás területek is.
Életmódja: éjszaka mozog. Rendszerint a sötétség beálltakor indul táplálék után. A csupaszujjú gekkó sokat napozik is, és bár nincsenek tapadókorongjai, ügyesen mászik. Jól hallható hangja is van. 8-10 mm-es tojásait kövek alá rejti. A lemezesujjú gekkó elsősorban a görgetegek és sziklás lejtők lakója; helyenként azonban fatörzseken is él.
A csupaszujjú gekkó szintén megtelepedhet a forró, száraz, sziklás terepen, de szívesen tanyázik épületekben is (helyenként csaknem kizárólagosan), ami egyébként a török gekkóra jellemző. Tápláléka: a fényforrások közelében a falakra szálló vagy az esténként meleget kisugárzó sziklákat felkereső éjjeli lepkék. nagyobb szúnyogok, valamint bogarak. pókok és százlábúak. A három faj táplálkozása hasonló.

Lemezujjú gekkó
Jegyei: apró termetű, lapított testű gekkó, de feje széles, szeme nagy, fülnyílása jól látható. Végtagjai rövidek, széles,
páros tapadókorongjai az ujjak hegyén láthatók. Háta feltűnően finoman szemcsés, bőrdudorok nincsenek rajta. Színe sárgás, vörhenyesbarna vagy szürke, világos és sötét foltokkal mintás, valamint finom pettyekkel hintett. A hímek meg-vastagodott faroktövén kétoldalt kicsiny tüskepikkelyek vannak. A fajra jellemző teljes hossz 60-80 mm. Ezt a gekkót a mászásban farka is segíti. Elterjedése: dél-franciaországi és észak-nyugat-olaszországi szigetek, ill. néhány szomszédos terület a kontinensen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply