Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Közönséges agáma Agama stellio

Közönséges agáma Agama stellio

Jegyei: nagy, feltűnően robusztus és tüskékkel felvértezett gyík; feje nagy, széles, nyakától jól elkülönül, lábai izmosak, hosszú ujjai karmokat viselnek. A hátoldalát borító tüskepikkelyek az egyébként szembetűnő dobhártya tájékán, a lábakon és a farkon fejlődtek ki a leginkább. A hát alapszíne világos vagy sötétszürke, de lehet barnás vagy szinte fekete is; sárgás rombuszokból álló mintázat fut rajta végig. Farkán világos és sötét gyűrűk váltakoznak. Hasoldala sárgás, sötét márványozással. A hímek udvarlás idején pompás nászruhát ölthetnek, fejükön a populációtól függően vörös, sárga vagy kék jegyek díszlenek, torkuk narancsszínű, vagy derekukon és végtagjaikon jelennek meg feltűnő színek. A nőstények mindig kisebbek: rendszerint csak halványan színesednek ki. Teljes hossz 300-350 mm.
Elterjedése: a közönséges agáma izolált populációi élnek Korfun, Thesszaloniki környékén és a Kikládok néhány szigetén. Európán kívül előfordul Kis-Ázsiától Alsó-Egyiptomig.
Élőhelye: elsősorban köves-sziklás, intenzív napsütésnek kitett vidékek, de ritkás ligetek is, ahol a fák törzsein mozog. Gyakran kőfalakon vagy összedőlt épületeken találni. Az antik romokon legtöbbször keresni sem kell. olyan feltűnő. Életmódja: ez a rendkívül melegigényes faj gyakran úgy tűnik szembe, amint egy kiemelkedő ponton figyel, és fejével biccentget. Az emberrel szemben többnyire óvatos és félénk. Veszélyt sejtve nesztelenül, pillanatok alatt beszalad egy közeli búvóhelyre. Ha ott is rábukkannak és megszorítják, akkor felfújja magát, és olyan erősen megkapaszkodik. hogy szinte lehetetlen épségben kiszedni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

Leave a Reply