Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / A vegetarianizmusról általánosságban

A vegetarianizmusról általánosságban

Az eberek több okból válnak vegetáriánussá. Ezek lehetnek vallási okokból (hindu, mohamedán, hetednapi adventista) az egészségügy, múló szeszély, gazdasági, vagy erkölcsi (állatok leölése ellen) miatt.

Ahogy az emberek különböző okból vegetáriánusok, úgy a vegetáriánusok táplálkozása sem egyforma. A vegetáriánus étrend egészséges, nem számít, hogy milyen típusú vegetáriánus étrendet választunk.
A vegetarianizmus elég kombinált lehet, van aki azt mondja nem eszik vörös húst, azonban van aki nem veti meg sem a húst sem a halat.

Két alapvető csoportra oszthatóak:
Az első csoport a lakto-ovo vegetáriánus
Ők nem esznek semmilyen húst, de tojást, tejet, és egyéb tejterméket mint pl. sajt, vaj, joghurt-ot igen. Vannak akik csak lakto vegetáriánusok, ők esznek tejtermékeket, de tojást nem. Egyesek ovo vegetáriánusok, ők esznek tojást, de más állati eredetű élelmiszert nem.

Második csoport a vegán
Ők nem esznek semmilyen állati terméket. Egyes esetekben ez magában foglalja azt, hogy mézet sem fogyasztanak.

A két táplálkozás sok fajta lehet. Egyes vegetáriánusok is esznek csak “organikusan” termesztett élelmiszereket. Egyes esetekben korlátozhatják az alkohol és koffein fogyasztást. Néhányan elkerülik az adalékanyagokat, és a tartósítószereket, bizonyos vitaminokat, ásványi kiegészítőket, vagy különleges gyógynövényeket. Néhány gyakorlat olyan mint az éhezés, vagy a megtisztulás.

A vegetáriánus étrend előnyei:
Mivel a vegetarianizmus tartalmaz sokféle táplálkozási szokást, így nehéz általánosítani az előnyöket, kockázatait a vegetáriánus étrendnek.
Néhány vizsgálat szerint a vegetáriánusoknál kisebb gyakorisággal fordul elő szívbetegség, mint az általános lakosságnál. Ez azért lehet, mert a legtöbb vegetáriánus étrendben alacsony az összes zsír tartalom, a telített zsír és a koleszterin. Ez mind elősegíti, hogy csökkenjen a vér koleszterin szintje, ezáltal jelentős kockázati tényezőtől megszabadulva nem fordulhat elő szívbetegség.
Mindazonáltal néhány lakto-ovo vegetáriánus étrendben nagyon magas a zsír és telített zsír tartalom.
A vegetáriánusok körében alacsonyabb százalékban fordul elő magas vérnyomás és kisebb arányban a 2. típusú diabétesz, mint a nem vegetáriánusoknál. Ezek az előnyök is főként a csökkentett zsír és megnövekedett rost tartalomnak köszönhető. Náluk kevesebb a dohányos, fokozottabb a fizikai aktivitásuk, és kevesebb ezáltal az elhízott is.

Vizsgálatok bizonyították továbbá azt is, hogy alacsonyabb a vegetáriánusok körében a csontritkulás, vesekő, epekő.
Az életmódbeli szokásaink mint pl a testmozgás, dohányzás, és az alkohol fogyasztása is befolyásolják mind az egészségi állapotunkat.
A kutatás nem teljesen bizonyított még, hogy a diéta, amely különbséget tesz, vagy a vegetáriánus étrend, illetve a más életmódbeli tényezők is szerepet játszanak e az egészségi állapotunk másságában.
Ezért nem lehet következtetni, hogy a legegészségesebb a vegetáriánus étrendre váltani, bár mindenképp egy nagyon egészséges étrend forma, amely követi a diétás iránymutatást.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás