Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Zöld levelibéka előfordulása

A Zöld levelibéka előfordulása

A világosbarnás, olajzöld, feketés vagy teljesen okkerszínű levelibékák is, amelyek e színüket hosszabb ideig megtartják. Találtak már tiszta fekete (melanisztikus) levelibékákat is. Szintén különlegesek a„kék” levelibékák, amelyek bőréből hiányzik a sárga színanyag.
A Korzika, Szardínia, Elba és Capraia szigetén élő H. a. sarda alfaj bőre feltűnően szemcsés, olajzöld vagy szürke alapon világos vagy sötét foltokkal ékes. A háti oldalon sima, a hason azonban kissé szemcsés bőrön mirigyeket nem látni. A zöld levelibéka bőre mindig fényes, kivéve közvetlenül a téli pihenő után. Az augusztusban vagy szeptemberben a növényeken felmászó, napozni igyekvő fiatal zöld levelibékák is fényes, halványzöld, aranyban csillogó színeikkel tűnnek fel. Elterjedése: a zöld levelibéka areálja Portugáliától, Nyugat- és Közép-Spanyolországtól Franciaország nagy részén át Dél-Svédországig, Kelet-Poroszországig és Nyugat-Oroszországig terjed. Magába foglalja Olaszországot, a Földközi-tenger nagyobb szigeteit, ill. néhány kisebbet is, a Balkán-félszigetet, valamint Krétát, Kis-Ázsiát és Dél-Oroszországot. Nem él azonban Nagy-Britanniában, amelyet a jégkorszak után nyilván már nem tudott meghódítani azelőtt, hogy a La Manche csatorna elválasztotta volna azt a szárazföldtől. Éghajlati okok miatt hiányzik Skandinávia legnagyobb részéről, valamint Dél-Franciaországból, Kelet- és Dél-Spanyolországból egy sávban, ahol a mediterrán levelibéka váltja fel. Elterjedési területe tehát nagyjából egybevág az európai lombos erdőövvel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Márványos gőte

Jegyei: nagy, robusztus gőte lapos, széles fejjel, erőteljes végtagokkal és érdes vagy enyhén szemölcsös bőrrel.Hátszínezete …

Leave a Reply