Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Alkalmazkodási zavar

Alkalmazkodási zavar

A mindennapi életben a stressz okozhat zavart, ezt hívják alkalmazkodási zavarnak. Életünkben különféle érzelmek és történések vannak jelen, ezeket nem tudjuk elkerülni. Például az iskolában vizsgázás, párkapcsolati problémák. Ezek stresszek járnak. Szociális hátrányos helyzetben lévő embereknél gyakrabban fordul elő alkalmazkodási zavar. Ennek oka lehet, hogy az alacsony iskolázottság és a rosszabb körülmények több stresszt eredményeznek. Mindegyik alkalmazkodási zavar más tünettel jelenik meg, így csoportosították őket:
depresszió
szorongás
kevert szorongás és depresszió
viselkedészavar
A tünetek miatt a páciens teljesítménye és alkalmazkodási képessége fokozatosan romlik. Nem beszélhetünk alkalmazkodási zavarról, ha gyász van jelen az ember életében, ilyenkor természetesek az ilyen tünetek.
Kezelése valamikor gyógyszerekkel szükséges, ilyenkor éjjelre altatót kap, nappalra pedig anxiolitikumokat. A gyógyszeres kezelés csak átmeneti megoldás a mellékhatások miatt. Csak akkor jelent teljes gyógyulást, ha egyszeri stresszt kell legyőznie, például egy veszélyes orvosi kezelés előtt áll a beteg. Ismétlődő stressz esetén a pszichoterápia a megoldás. A terápia során megtanítják a beteget arra, hogy hogyan alkalmazkodjon, tehát egy stresszes dolog előtt gondolja végig, hogy mit akar csinálni, készítsen tervet és a tervet kövesse pontról-pontra. Ha ez sikerül, akkor sikerélménnyé alakul az eddigi stresszes helyzet. Így a beteg legyőzheti a félelmeit. Megfigyelés szükséges a beteghez, nehogy visszaessen az alkalmazkodási zavarba, bizonyos időközönként terápia javasolt, hogy biztassuk a beteget, hogy saját maga is meg tudja oldani a stresszes helyzeteket. A stressz mindig is ott lesz az életében, viszont megtanulja kezelni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a mentáltréning?

A mentáltréning a „mentális” és a „tréning” fogalmakból áll. A tréningezés arra irányul, hogy jobb …

Leave a Reply