Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Allergia a hálószobában

Allergia a hálószobában

A hálószoba az a helység, ahol kipihenhetjük magunkat a hétköznapi nehézségektől. Sok ember azonban ahelyett, hogy kipihenten ébredne reggel, fáradtan bújik ki az ágyból eldugult orral, viszkető bőrrel vagy fájó, vörös szemekkel.
Az alvás alatt termelt rengeteg hő és pára, a sok elhullajtott bőrpikkely ideális szaporodó hellyé teszi ágyunkat a poratkák számára. Ahányszor csak megfordulunk álmunkban, felkavarjuk és belélegezzük az atkaürüléket, és ha érzékenyek vagyunk az atka allergénre, az éjszaka folyamán súlyosbodhatnak a tünetek. Az atka allergénnel való kontaktus az ágyban fokozhatja az ekcéma viszketését és kiütéseit.
Lehetőleg minél kevesebb bútort helyezzünk el a hálószobában, azok is legyenek egyszerű vonalúak, hogy minél könnyebb legyen a tisztán tartásuk. A ruháink és az ágyneműtartó mindig legyen jól zárható, különben hamar megtelepszenek bennük az atkák. Olyan bútorokat válasszunk, amelyek könnyen mozgathatóak, így alatta és mögötte is gyakrabban tudunk takarítani.
Mindig használjunk ágyneműhuzatot. Bár a baldachinos ágy remekül néz ki, de az ágyfüggönyök remek porfogók is egyben. Dísztárgyainkat üveges szekrényben helyezzük el, és ott is töröljük át őket legalább hetente egyszer. A padlószőnyeg semmiképp nem minősül jó megoldásnak. Kisebb, mosható szőnyegeket válasszunk inkább, de a szőnyegek teljes elhagyása, és a kitűnően tisztán tartható parketta a legbiztosabb megoldás a por ellen. A hálószobában sokszor elegendő csupán a sötétítő használata.
Ügyeljünk rá, hogy lakástextiljeink és ágyneműink mindig rendesen száradjanak meg, mielőtt használatba vesszük őket, különben könnyedén megindulhat a penészedés, amely szintén allergiát kiváltó tényező. Heti többszöri porszívózás ajánlott, valamint a bútorok tetejének alapos, nedves ruhával történő áttörlése. Amennyiben az időjárás engedi, tartsuk nyitva az ablakot minél gyakrabban, kivétel ez alól, ha a virágporra is allergiások vagyunk. Ebben az esetben a reggeli és esti órákban kevesebbet szellőztessünk, ekkor kifejezetten magas a pollenkoncentráció a levegőben.
Azonnali javulást ne várjunk, de hosszabb távon ezek az apró odafigyelések mind segíthetnek allergiás tüneteink csökkentésében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás